Tgrt Haber

Dolar dinlenme molasında! Yoluna nasıl devam edecek? Uzmanlardan yorumlar... (16 Kasım güncel döviz fiyatları)

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, AA
16 Kasım 2022 11:17 - Güncelleme : 16 Kasım 2022 12:04
Dolar dinlenme molasında! Yoluna nasıl devam edecek? Uzmanlardan yorumlar... (16 Kasım güncel döviz fiyatları)

Dolar bir süredir yatay seyrine devam ederken haftanın üçüncü işlem gününe de sakin başladı."16 Kasım dolar kaç lira?" sorusu soruluyor. Bugün sabah saatlerinde 18,61 liradan fiyatlanan dolar, uluslararası piyasalarda da durağan seyrine devam ediyor. Analistler göre göre, ABD’de enflasyonun tepe yaptığı beklentisi ve artan jeopolitik riskler fiyat oynaklıklarına etki ediyor. Uzmanlar yatay seyrine devam edebileceğini ifade ediyorlar.

Dolar​, son dönemlerde ABD​ ekonomisinde yaşanan değişimler nedeni ile durağan bir seyir izliyor. ABd enflasyonunun artık geriye doğru çekileceğine dair öngörüler para biriminde yavaşlamaya neden oldu. Geleceği hala belirsizliğini korurken, uzmanlar düşüşe geçebileceğini düşünüyor. 

DOLARDA SON DURUM NEDİR?

Dolar/TL, güne yatay seyirle başlamasının ardından 18,61 seviyelerinde işlem görüyor. Dün, 18,57-18,64 bandında hareket Etti. Dolar/TL, günü önceki kapanış seviyesinin hemen üzerinde 18,6082'den tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne yatay seyirle başlamasının ardından saat 10.40 itibarıyla önceki kapanışın hemen üzerinde 18,6110'dan fiyatlandı. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,3 artışla 19,3290'dan, sterlin/TL yüzde 0,1 düşüşle 22,0640'tan satılıyor. Dolar endeksi, şu sıralarda önceki kapanışın hemen üzerinde 106,4 seviyesinde bulunurken, avro/dolar paritesi ise yüzde 0,3 artışla 1,0390'dan işlem görüyor.

YÜZDE 80 50 BAZ PUAN ARTIRIMI OLACAK

Analistler, ABD'de enflasyonun tepe yaptığına yönelik güçlenen beklentilere karşın artan jeopolitik risklerle varlık fiyatlarında oynaklığın arttığını söyledi. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aralık toplantısında yüzde 85 ihtimalle 50 baz puan, yüzde 15 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağı öngörülürken, gelecek dönem resesyon sinyali olarak kabul edilen ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ile 3 alık hazine bonosu getirisi arasındaki fark ise eksi 27 baz puanda bulunuyor.

KURDA MEVCUT HAREKET DEVAM EDECEK

Ziraat FX  dolar hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: Dün ABD’de açıklanan yıllık ÜFE verisi, beklentinin 0,4 puan altında açıklanarak %8 olarak gerçekleşti. Bu durum ABD’de dezenflasyonist sürecin başladığı beklentisiyle piyasaları destekledi. Fed yetkililerinin fiyat artışlarının geniş tabanlı bir biçimde azaldığından emin olmak istediklerini ve faizleri arttırmaya devam edeceklerini belirtmeleri ise piyasaları rahatsız etmedi. Öte taraftan, Polonya’da düşen füzenin ardından, ülke NATO’yu acil toplantıya çağırdı. Buna karşılık Rusya saldırıdan sorumlu olmadığını belirtti ve Biden, füzelerin Rusya’dan atılmış olma ihtimalini düşük gördü.

Bu kapsamda ABD borsaları, haber akışı sırasında da artı bölgede kalmaya devam etti. Bununla birlikte Dolar’da da küresel çapta baskı sürüyor. Dolar/TL’de ise 18,60 bölgesinde yatay hareketler devam ediyor. Kurda mevcut hareketin devam etmesini beklerken olası yükselişlerde 18,6350 ve 18,6650 direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Destek seviyeleri olarak da 18,5660 ve 18,5390 takip edilebilir. Veri takvimine bakıldığında; bugün ABD’de perakende satışlar, kapasite kullanım oranı ve sanayi üretimi izlenecek. Türkiye’de 14:30’da konut fiyatları endeksi izlenecek. İngiltere’de bu sabah Ekim ayı TÜFE aylık bazda %2 olarak açıklandı. (Beklenti %1,7 idi.)

ENFLASYON​ ELEŞTİRİLERİNDEKİ AZALMA DOLAR ENDEKSİNİ DÜŞÜRDÜ

İnfo yatırım ise dolar için yaptığı yorumda şu ifadelere yer verdi: Piyasalar son günlerde küresel bazda yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor. Bunlar arasında ise ABD kanadından gelen TÜFE ve ÜFE verileri yer alıyor. Veriler beklentilerin altında gelirken, küresel bazda enflasyona yönelik endişelerin de bir miktar azalmasına sebep oldu. Bu da dolar endeksinde ve ABD hazine tahvil getirilerinde düşmelere sebep oldu. Bunlarla beraber USDTRY paritesi dar bantta fiyatlamalarına devam ederken, 18:60 seviyelerinde fiyatlamalar yaşandığı görülüyor.

Ekonomik verileri bir kenara bırakırsak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın Bali’de gerçekleşen G20 Liderler Zirvesi’nde biraraya gelmesi takip edildi. Görüşmede, ticaret ve güvenlik konuları başta olmak üzere ili ülke ilişkilerinin ele alındığı açıklandı. Yeni günde 16:30’da ABD kanadından gelecek olan Perakende Satışlar verisi izlenecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 18.65 – 18.75 – 18.85 seviyeleri direnç noktaları olarak; 18.45 – 18.32 – 18.15 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

GÜNCEL DOLAR FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber, AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...