Tgrt Haber

Dolar endeksi yeniden 106'ya çıktı, yurt içinde kur bugün de rekor kırdı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
25 Ekim 2023 09:38 - Güncelleme : 25 Ekim 2023 09:58
Dolar endeksi yeniden 106'ya çıktı, yurt içinde kur bugün de rekor kırdı

Dolar TL kuru geçtiğimiz haftadan itibaren başladığı rekor serisine devam ediyor. Bugün çıktığı 28,12 TL ile son bir ayın en yüksek seviyesini gördü. Dolar endeksi ise ABD’de güçlü gelen imalat ve hizmet faaliyet verileri sonrası yüzde 0,6 yükselerek 106’ya yeniden çıktı.

Dolar​ TL kuru Merkez Bankasıfaiz kararı​ öncesinde yeni rekor seviyesini denedi. Sadece Merkez Bankası verileri değil, aynı zamanda 2 Kasım tarihinde Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan tarafından yapılacak enflasyon​ raporuna kilitlendi. Piyasa katılımları anketinde Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru beklentisi bir önceki anket döneminde 30,14 TL iken, bu anket döneminde 30,05 TL oldu.

İstanbul Kapalıçarşı'da 28,1230 liradan alınan dolar 28,1250 liradan, 29,8370 liradan alınan euro ise 29,8390 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 28,10 liradan, euro ise 29,81 liradan satılmıştı.

DOLAR, ZAYIF AVRO’DAN DESTEK ALDI

Dolar endeksi, ABD ekonomisinin güçlü imalat ve hizmet faaliyeti verileri sonrasın değer kazanarak 106 seviyelerini gördü. Dolar Avro Bölgesi sanayisinin daralması sonrası değer kaybeden avrodan da destek aldı.  Yatırımcılar şimdi daha fazla rehberlik için üçüncü çeyrek için ilk GSYİH büyüme tahminini ve ABD'deki PCE enflasyon verilerini bekliyor. Fed’in gelecek toplantıda faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor.  Dolar, euro ve sterlin karşısında son dönemdeki yükselişini sürdürürken, antipodean para birimleri karşısında hafif yumuşadı.

Dolar endeksi yeniden 106'ya çıktı, yurt içinde kur bugün de rekor kırdı

TÜRKİYE CDS’Sİ YATAY SEYRETTİ

Tacirler Yatırım tarafından hazırlanan dolar bülteninde şu ifadeler yer aldı: Ekim ayı öncü PMI verilerinin Avrupa genelinde zayıf, ABD’de ise güçlü bir resmi işaret etmesi ile birlikte dolar endeksi 106,30 seviyesi üzerine yükselirken, ABD 10 yıllık tahvil faizinin dün daha sakin bir seyir izlediği ve %4,83 civarında yatay kaldığı izlendi. Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde karışık bir görünüm hâkim olurken, Türk lirası dolar karşısında %0,07’lik sınırlı bir düşüşle yataya yakın bir hareket sergiledi. Bu çerçevede USDTRY paritesi günü 28,10 seviyesinden tamamlarken, Türkiye 5 yıllık CDS primi 410 baz puanda yatay kaldı.

TÜRK LİRASI DOLAR KARŞISINDA YATAY SEYRETTİ

Bu sabahki kotasyonlara baktığımızda gelişmekte olan ülke para birimlerinde karışık görünümün devam ettiğini, Türk lirasının ise dolar karşısında yatay seyrettiği ve orta sırada yer aldığı izleniyor. Dolar endeksi 106,15 seviyesinde bulunurken, ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,8350 seviyesinden işlem görüyor. Teknik olarak trend ve momentum göstergelerinin ürettikleri sinyaller doğrultusunda kurda kısa vadeye ilişkin 27 – 30 bandını ön plana çıkarmaya devam etmekle birlikte, piyasalardaki jeopolitik risklerin tırmanması durumunda risklerin yukarı yönlü olabileceği görüşündeyiz.

Kurda dönem dönem etkili olan geri çekilmelerin kısa soluklu olduğunu görmekle birlikte, teknik göstergeler 27 seviyesinin altında kalıcı bir gerileme olmadıkça aşağı yönlü hareketlerin sınırlı kalmaya devam edebileceğinin sinyalini veriyor.

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...