Tgrt Haber

Dolar korumalı mevduatta süre uzayacak mı? Bakan Nebati net açıklama yaptı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
06 May 2023 11:58 - Güncelleme : 06 May 2023 12:21

Kur korumalı mevduatlarda biriken toplam para 2 trilyon 117 milyar liraya ulaşırken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati KKM sürelerinin uzatılabileceğini açıkladı. Bakan Nebati, “Dövizle ilgili vatandaşların bir sıkıntısı yok. Piyasada döviz ihtiyacı yok. Öngörülebilirlik devam edene kadar KKM'nin süresi uzatılabilir” dedi.

Kur Korumalı Mevduat​ hesapları rekor üzerine rekor kırmaya devam ederken hesaplarda biriken para 2 trilyon lirayı aştı. TGRT Haber Ankara Temsilcisi Ercan Gürses'in sorularını cevaplayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati​, Kur Korumalı Mevduatlarla ilgili “Öngörülebilirlik devam edene kadar KKM'nin süresi uzatılabilir” dedi.

Bakan Nebati şunları kaydetti: 

VATANDAŞI ZARARA UĞRATTILAR

KKM'nin gücünü ve başarısını hepimiz gördük. 20 Aralık'a kadar 15-20 arasında dövizin ralli yaptığını, dövizin 25 liraya gideceğini söyleyenlerin bu ülkeye zarar vereceklerini, iktidardan kurtulmak için her türlü yalanı söyleyeceklerini ikaz etmiştik. Güvenenler herhangi bir zarara uğramadı ama inanmayanlar, sosyal medyadan spekülatif söylemlerde bulunanlar zarar etti. Vatandaşı, bireysel yatırımcıları zarara uğrattılar. Şimdi gene aynı şeyi yapıyorlar.

KKM SÜRECİ ÇOK İYİ YÖNETİYOR

KKM ilk başladığı tarihten itibaren kurları daha öngörülebilir ve oynaklığın en alt seviyeye geldiği bir noktaya dönüştürdü. Son 1,5 yılda dövizin nereye gideceğine ilişkin piyasa beklentisi doğrultusunda bir değere ulaştı. Şu anda 2,2 trilyona gelmek üzere KKM. Bu endişe edilecek bir şey değil. Dolayısıyla böyle bir ortamda dövizle ilgili vatandaşların bir sıkıntısı yok. Piyasada döviz ihtiyacı yok. KKM bu fonksiyonu çok iyi yönetiyor.

KKM HESAPLARINDA SÜRE UZAYACAK MI?

KKM'nin 31 Aralık'ta süresi bitecek olmasından ziyade Türkiye ekonomisine katkısının daha optimal seviyeye gelmesi noktasında zamana yayarak nasıl sonuçlandırılacağına ilişkin setimiz var. Elbette bu sistem tekrar uzatılabilir. Öngörülebilirlik devam edene kadar KKM'nin süresi uzatılabilir. KKM'de önümüzdeki süreçte aynen enflasyonda olduğu gibi zamana yayarak ve Türkiye'deki gerçekliğe uygun şekilde, piyasayı rahatlacak, dünyadaki emtia fiyatlarının normalleşmesiyle üzerimizdeki cari açığın azaldığı döneme ilişkin hesaplama yapıp, ona göre bununla ilgili çalışmaları bazen hızlandırıp bazen yavaşlatırız.”

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...