Tgrt Haber

Dolar kuru alev alev! 'Sıkıntılı bir hareket' diyen ekonomist Eryılmaz dolar için kritik seviyeyi verdi

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
07 Haziran 2023 13:31 - Güncelleme : 07 Haziran 2023 15:17

Dolar/TL kurundaki artış adeta alev alev. Seçim öncesinden baskılanan dolar kuru, seçimlerin ardından sert yükseldi, an itibari ile 23.13 seviyesine geldi. Peki dolar/TL kuru neden yükseliyor? TGRT Haber’de ekonomist Doç. Eryılmaz, 26 liranın üstündeki bir dolar kurunun sorun teşkil edeceğini belirterek “Haziran’da sert bir faiz artırımı bekliyorum. Merkez Bankası Başkanının atanmaması belirsizliği artırıyor. Dolar kurunun hareketi sağlıklı değil” dedi. 

Türkiye​'de piyasalarda adeta fırtınalar esiyor. Seçim öncesi baskılanan dolar, seçim sonrasında sert bir şekilde yükselişe geçti, an itibari ile 23.13 seviyesine geldi. Yeni Hazine ve Maliye Bakanlığına Mehmet Şimşek’in geçmesiyle politika faizinin artacağı yönünde beklentiler piyasalar tarafından fiyatlanıyor. Öte yandan Merkez Bankasının başına Hafize Gaye Erkan’ın geleceği bekleniyor. TGRT Haber’de ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, yaşanan son gelişmelerle beraber dolar kuruna ilişkin kritik değerlendirmelerde bulundu. 

DOLAR NEDEN ARTIYOR? 

Dolar/TL​ kuru için yükselişin seçim sonrasında beklendiğinin altını çizen Eryılmaz, şunları söyledi:

“Yeni bir ekonomi​ yönetimi var, nasıl bir politika ile ilerleyeceği merak ediliyordu. Hangi ekonomi modeli ile yönetilirse yönetilsin dolar/TL’de yükseliş bekleniyordu. İhracat ve ithalat arasında ciddi bir dengesizlik vardı. Kurun sabit kalması ithalatı ve cari açığı artırdı. İhracatçı pazar kaybetti. Türkiye’de dövizle ilgili sorun var, bunun için cari açığı aşağı çekmek lazım. Dolar üstüne baskı vardı, yavaş yavaş çıkıyordu. Bugün ani bir yükseliş görterdi. Piyasalar Merkez Bankası Başkanının açıklanmasını bekliyordu ancak açıklanmadı. Piyasa yeni Merkez Bankasını görmek istiyor ve faizlerin hızlı bir şekilde artırmasını bekliyor. Haliyle fiyatlıyor. Kurdaki artışı dindirecek şey Merkez Bankası Bankası Başkanının bir an önce kim olacağı netleşirse ve haziran ayında faiz artarsa kur artışı dindirilebilir. Teknik olarak sıkıntılı bir süreç, sağlıklı bir hareket değil.” 

Eryılmaz, borsadaki artışında dolar/TL kuruna bağlı olarak gerçekleştiğini söyledi. 

DOLAR/TL KURU 26 ÜSTÜNE ÇIKARSA SORUN 

Piyasada hakim beklentinin dolar/TL kurunun yavaş yavaş 26 liraya çıkarılması olduğunu kaydeden Eryılmaz, dolar kurundaki artışın volatiliteli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Yeni ekonomi yönetiminden acil adımlar gelecek. Öncelikle Merkez Bankası Başkanı netleşecektir. 26 liranın üstününe çıkması farklı bir soruna neden olur. 26 lira bandı en uygun nokta maliyetleri karşılamak açısından. Kurdaki artış enflasyonu arttıracaktır. Piyasa bir an önce atamaları ve politikaları görmek istiyor. İlk olarak politika faizini artırması bekleniyor, bunu yabancı da bekliyor. Merkez Bankası Başkanının bugün açıklanmasını ve akabinde sözlü müdahale yapması bekleniyor” ifadelerini kullandı. 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...