Tgrt Haber

Dolar rekor kırdı: Bir süredir zorladığı kritik seviyenin üzerinde

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
07 Ağustos 2023 11:03 - Güncelleme : 07 Ağustos 2023 11:22
Dolar rekor kırdı: Bir süredir zorladığı kritik seviyenin üzerinde

Dolar/TL bir süredir zorladığı 27 lira bandını geçerek yeni bir rekora imza attı. Yurt içi piyasalar gözler şimdiden Merkez Bankası’nın bu ay alacağı faiz kararına çevrilirken küresel piyasalar kurları etkileyecek ABD enflasyon verilerini bekliyor.

Dolar/TL kuru haftanın son işlem gününde yatay bir seyir izlerken yeni haftaya rekorla başladı. Geçtiğimiz hafta boyunca Türkiye’de piyasaların kapalı olduğu saatlerde 27 liranın üzerine çıkan kur bu haftaya zorladığı sınırı geçerek başladı. 

DOLAR​ YÜZDE 2’DEN FAZLA DEĞERLENDİ

Küresel yatırımcılar tüm dünya piyasalarını yakından ilgilendiren ABD enflasyon verilerine odaklandı. Dolar​ endeksi ise bir süredir devam eden oynaklıkları geride bırakarak pazartesi günü 102 seviyesine sabitlendi.  ABD tüketici fiyat endeksi raporu perşembe günü, üretici fiyat endeksi raporu ise cuma günü açıklanacak. 

FED’in faizlerinde sıkılaşmaya devam edileceğine dair beklentiler dolar​ desteklemeye devam ediyor. Dolar​ temmuz ortasından bu yana yüzde 2'den fazla yükseldi. Dolar​, çoğu yerel para birimi karşısında istikrar kazandı.

Dolar rekor kırdı: Bir süredir zorladığı kritik seviyenin üzerinde

GÖZLER MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINDA

Yeni ekonomi yönetimi faiz düşük politikasını değiştirerek faizleri yükseltme yoluna gitti. TCMB, Haziran’da politika faizini yüzde 650 baz puan artırarak yüzde 8,50'dan yüzde 15'e çıkardı. Temmuz ayında ise faizler 17,5 seviyesine çıktı. Piyasalar Merkez Bankasından daha agresif faiz artışları bekliyor.

ABD ENFLASYONU​ BEKLENİYOR

Küresel piyasalar yeni haftaya karışık bir seyirle başlarken, gözler bu hafta ABD'de açıklanacak enflasyon başta olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi. Geçen hafta açıklanan verilere göre tarım dışı istihdam temmuzda 187 bin kişi artarak beklentilerin altında kalsa da işsizlik oranı yüzde 3,6'dan yüzde 3,5'e geriledi. ABD

Merkez Bankası'nın (Fed) dikkatle izlediği ortalama saatlik kazanç da yüzde 0,4 artarak 33,74 dolara çıktı. Söz konusu durum Fed​'in gelecek dönem politikalarına ilişkin belirsizliklerin devam etmesine neden olurken, risk iştahını da düşürdü.

 

Kaynak: TGRT Haber
Sonraki Haber Yükleniyor...