Tgrt Haber

Dolar yeniden 13,90'ın üzerinde! Yıl sonu dolar tahmini ne olacak? İşte 10 Aralık euro ve dolar fiyatı

10 Aralık 2021 09:53
Dolar yeniden 13,90'ın üzerinde! Yıl sonu dolar tahmini ne olacak? İşte 10 Aralık euro ve dolar fiyatı

Dolar fiyatı Merkez Bankası faiz kararı öncesi sakin seyrediyor. Haftanın son işlem gününde euro ve dolar fiyatı araştırılmaya devam ediyor. Peki Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Faiz indirimi olursa dolar kaç TL olacak?

Merkez Bankası eylül ayından bu yana faiz indirimi kararı uyguluyor. Kararın ardından arka arkaya tarihi zirvesini yenileyen dolar aralık ayı faiz kararına odaklandı.İngiliz bankacılık devi Barclays ekonomistleri, Merkez Bankası’nın gelecek iki toplantıda toplam 300 baz puan daha indirim yaparak faizleri yüzde 12 seviyesine indirebileceğini, yıl sonunda ise doların 14,50 seviyesinde olmasını beklediklerini açıkladı. İşte 10 Aralık euro ve dolar fiyatı.

10 ARALIK DOLAR KAÇ TL? 

Piyasalar Merkez Bankası faiz kararı için beklerken Şahap Kavcıoğlu geçtiğimiz günlerde faiz indirimimizin sınırlı alanın kaldığının altını çizdi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş doların bu hafta sakin seyredeceğini ve faiz indirimi kararını bekeleyeceğini belirtti. Peki dolar kaç TL? 

10 Aralık Cuma günü dolar güne 13,75 seviyelerinden başlamasının ardından 13,9088 seviyesine yükseldi. Kur şu sıralar 13,85 seviyelerinden değerleniyor. 

YIL SONU DOLAR TAHMİNİ

İngiltere merkezli banka Barclays ekonomistleri son yayımladıkların raporunda Türkiye ekonomisine dair önemli tahminlerde bulundu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Aralık toplantısı için faiz tahmini yapan banka enflasyonun gelecek aylarda keskin bir şekilde yüzde 30’a yükselmesini beklediklerini dile getirdiler. Ekonomistler ayrıca dolarizasyonun yüksek kalmaya devam etmesini beklediklerini de belirtti. Dolar/TL ’nin 2021 sonunda 14,50 olmasını bekleyen Barclays, 2022’nin ortasından itibaren ise dolar kurunun 16’ya ulaşmasını bekliyor.

 

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? 

Dolar Merkez Bankası faiz kararının açıklanacağı PPK toplantısına odaklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan dolar/TL kuru hakkında ''Şu anda Merkez Bankamız birçok ülkenin Merkez Bankalarıyla da dayanışma içerisinde. Onlarla da birçok görüşmeler yapılıyor. Buralardan da tabi çok daha büyük güç kaynaklarını inşallah elde edecektir. Bizim bu noktada da herhangi bir sıkıntımız söz konusu değil. Ben bu kur ataklarını da tersine çevireceğimize inanıyorum. Her zaman söylediğim gibi, inşallah bu da bizi teğet geçecektir. Bunu herkes böyle bilsin'' açıklamalarından bulundu. Merkez Bankası faiz kararı 16 Aralık Perşembe günü yapılacak Para Politikaları Toplantısı (PPK) sonrasında belli olacak. 

Dolar yeniden 13,90'ın üzerinde! Yıl sonu dolar tahmini ne olacak? İşte 10 Aralık euro ve dolar fiyatı

EURO KAÇ TL? 

Dolarla birlikte euro fiyatı da yükselişini sürdürüyor. Haftanın son işlem gününde euro 13,71'e yükselmesinin ardından şu sıralarda 15,64'ten değerleniyor. 

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARI NE OLACAK?

Piyasalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ve Kasım'da çekirdek TÜFE'nin kısmi gerileme göstermesi nedeniyle Merkez Bankasının 16 Aralık'ta yapılacak yılın son PPK toplantısında da faiz indirmesini bekliyor. Piyasa Merkez Bankası’nın faizlerde 100 baz puan indireceği konusunda hemfikir. Faiz ve enflasyon makasının giderek açılması, üretici fiyatlarındaki rekor seviyelerin tüketiciye gelecek aylarda yansıyacağı ve dövizdeki yüksek seviyeler nedeniyle enflasyonun 2022'in ilk çeyreğinde daha da artması bekleniyor. Fakat yeni ekonomi politikası olarak adlandırılan uygulamada faizlerdeki düşüşün enflasyonu da düşüreceği öngörülüyor.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...