Tgrt Haber

Dolar zirveyi gördü! Kurda yükseliş sürüyor, neredeyse 29 liraya dayandı

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber derleme
01 Kasım 2023 11:45 - Güncelleme : 01 Kasım 2023 11:57
Dolar zirveyi gördü! Kurda yükseliş sürüyor, neredeyse 29 liraya dayandı

Döviz kurlarında oynaklık devam ediyor. Dolarda sınırlı yükseliş zirveyi getirdi. Bugün Fed faiz kararı ile ilgili beklentilerde sürpriz beklenmezken, Fed Başkanı Powell’in vereceği mesajların belirsizliği piyasaları hareketlendiriyor. Ayrıca Japonya ve Avrupa Merkez Bankası haber akışları dolarda fiyatlamalara neden oluyor. Güne sakin başlayan dolar, piyasalardaki açılışın ardından zirveyi gördü. Dolar neredeyse 29 lira seviyesine dayandı.

Dolar​ rekorunu tazeledi. Sabah saatlerinde sakin başlayan döviz kurları piyasaların açılışının ardından gelen haber akışlarıyla birlikte yükseliş kaydetti.

DOLAR NE KADAR OLDU?

Dolar kuru piyasaların açık olduğu saatte 28,32 TL'ye kadar yükselerek yeni zirvesine ulaştı. Euro​ fiyatları ise 30 TL sınırında bulunuyor.

Dolar/TL, yeni güne de değer kazancıyla başlamasının ardından şu sıralarda önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 28,3230'dan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,1 artışla 29,9660'tan, sterlin/TL de yüzde 0,1 primle 34,4370'ten satılıyor.

DOLARDA KARARSIZ GÖRÜNÜM SÜRÜYOR

Fed’in faiz kararı ve Fed​ Başkanı Powell’ın konuşması bugün piyasaların odağında yer alıyor ancak beklentilerde Fed’in rotasının hemen hemen belli olması, sürpriz bir kararın çıkma olasılığını düşürüyor. Bu da özellikle dolar tarafında kararsız bir görünüme neden oluyor.

Analistler, ABD Merkez Bankasının (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları öncesinde yatırımcıların temkinli davrandığını ifade ediyor.

Son dönemde açıklanan bir dizi makroekonomik verinin, ekonominin hala sıcak olduğuna işaret etmesine karşın bankanın politika faizini sabit bırakmasına kesin gözüyle bakıldığını aktaran analistler, ABD hükümetinin yılın son çeyreğine ilişkin borçlanma takvimini de bugün açıklamasının beklendiğini söyledi.

Analistler, bugün ve cuma günü açıklanacak istihdam piyasasına ilişkin verilerin de para piyasalarındaki fiyatlamaları etkileyebileceğine dikkati çekerek, ekonominin beklenilen şekilde yavaşlamaması halinde Fed'in aralık veya ocak ayında yeniden faiz artırabileceğine ilişkin ihtimallerin güçlenebileceğini dile getirdi.

DOLARDA RİSKLER ETKİLİ OLACAK

Yılın son çeyreğine girilirken doların bundan sonraki görünümü için analistler mevcut risklerin baz alınacağını vurguluyor. Sadece Fed değil, Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankasının atacağı adımlar da fiyatlamalarda etkili olacak.

GOLDMAN SACHS'TAN ÇARPICI DOLAR TAHMİNİ GELDİ 

Dolar/TL kuru için tahminler de gelmeye devam ediyor.  Goldman Sachs'ın Baş Ekonomisti Robin Brooks tarafından çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Brooks, Türk Lirası için adil değerin 21 lira seviyelerinde olduğunu belirterek, kurun tamamen serbest bırakılması durumunda çok sert bir düşüşle dolar/TL'nin 21 liralara gerileyebileceğini söyledi. Brooks, son aylarda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın attığı ekonomik adımların doğru olduğunu belirtirken, Türk Lirası için çok sert bir düşüş tahmini yaptı.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Brooks, Türk Lirası için adil değerin 21 lira seviyelerinde olduğunu belirterek, ilerleyen günlerde kurun tamamen serbest bırakılması durumunda parite üzerinde ilk aşamada yukarı yönlü hareketlerin gerçekleşeceğini belirtti. Ancak sonrasında ise çok sert bir düşüşle dolar kurunun 21 liralara gerileyeceğini açıkladı.

Kaynak: TGRT Haber derleme

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...