Tgrt Haber

Dünya Bankası en kötü senaryoyu paylaştı: Petrol 150 doları aşabilir

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: BBC Türkçe
31 Ekim 2023 10:54 - Güncelleme : 31 Ekim 2023 12:07
Dünya Bankası en kötü senaryoyu paylaştı: Petrol 150 doları aşabilir

Dünya Bankası Orta Doğu için olası en kötü senaryoyu paylaştı ve korkutan uyarıyı yaptı. 1973 Petrol Krizi’ne atıfta bulunan Dünya Bankası Ekonomisti Indermit Gill, savaşın küresel ekonomi üzerindeki yıkıcı etkilerinin olabileceğine dikkat çekerek siyasetçilerin ihtiyatlı olması gerektiğini belirtti. Orta Doğu’daki çatışmaların yayılması durumunda petrolün varilinin 150 doları aşabileceği uyarısında bulundu.

Tüm Dünya Orta Doğu’daki çatışmalara kilitlendi. İsrail ve Filistin​ çatışmaları ile ilgili endişeler tırmanırken, en korkutucu senaryo paylaşıldı. Dünya Bankası​, Orta Doğu’daki çatışmaların yayılması durumunda petrolün varilinin 150 doları aşabileceği uyarısında bulundu. Bu durum, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden yaklaşık 1,5 yıl sonra enerji ve gıda fiyatlarında büyük bir artışa yol açabilir. BBC’den Vishala Sri-Pathma’nın haberine göre, petrolün varil fiyatının düşmesi bekleniyordu ancak öyle olmadı. Fiyatların giderek tırmanışı ülkeleri enflasyon endişesine sürükleyerek diken üstünde bırakıyor.

1970’LERDEKİNE BENZER BİR PETROL​ KRİZİ ÇIKABİLİR

Dünya Bankası’nın yeni hazırladığı projeksiyonlardaki kötü senaryoya göre Orta Doğu’daki durum 1970’lerdekine benzer bir petrol​ krizine yol açabilir.

Arap petrol​ üreticisi ülkeler Ekim 1973’te, Yom Kippur Savaşı sırasında İsrail’e destek veren ABD ve diğer ülkelere petrol​ ithalatını kesmiş, bu da fiyatların yükselmesine yol açmıştı.

Dünya Bankası en kötü senaryoyu paylaştı: Petrol 150 doları aşabilir

“SİYASETÇİLER İHTİYATLI OLMALI”

Dünya Bankası​ Ekonomisti Indermit Gill “Orta Doğu’daki son çatışma, 1970’lerden bu yana emtia fiyatlarında en büyük artışa yol açan olay olan Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin hemen ardından yaşandı” dedi.

Bu savaşın küresel ekonomi üzerindeki yıkıcı etkilerinin hâlâ hissedildiğini belirten Gill, hem petrol​ hem gaz arzının sekteye uğradığı bir dönemin on yıllardır yaşanmadığını, siyasetçilerin ihtiyatlı olması gerektiğini söyledi.

“PETROL FİYATLARI GIDA FİYATLARINI ARTIRIR”

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırının ardından başlayan çatışmalar, bölgedeki boru hatlarının etkilenebileceği endişesi nedeniyle doğalgaz fiyatlarını artırmıştı. Petrol​ fiyatlarında ise benzer bir yükseliş yaşanmamıştı. Dünya Bankası’nın, Orta Doğu’da çatışmaların yayılmadığı iyimser senaryosunda ise petrolün varil fiyatının 81 dolara düşeceği belirtiliyor.

Dünya Bankası​ Ekonomisti Ayhan Köse de “Petrol fiyatlarının uzun süre yüksek seyretmesi kaçınılmaz olarak gıda fiyatlarını artırır” dedi ve ekledi:

“Ciddi bir fiyat artışı durumunda pek çok gelişmekte olan ülkede gıda enflasyonu artar – ki bu ülkeler halihazırda daha yüksek bir gıda enflasyonuyla mücadele ediyor.”

Dünya Bankası en kötü senaryoyu paylaştı: Petrol 150 doları aşabilir

1973 PETROL​ KRİZİNDE NE OLMUŞTU?

1973 petrol​ krizi 15 Ekim 1973 tarihinde Petrol​ İhraç Eden Arap Ülkeleri Birliği'nin (OAPEC) Yom Kippur Savaşında ABD’nin İsrail Ordusuna destek vermesine karşılık olarak ilan ettiği petrol​ ambargosudur. OAPEC, ABD ve savaşta İsrail’den yana tavır sergileyen ülkelere artık petrol​ ihraç etmeyeceğini duyurur. Bununla beraber OPEC üyesi ülkeler dünya petrol​ fiyatlarını yükselterek ülkelerine giren kaynakları artırmaya karar verirler. Gelişmiş ülke sanayileri petrole bağımlı durumda olduğu için OPEC ülkelerinin önde gelen müşterileri durumundadır. 1973 yılında petrol​ fiyatlarındaki şaşkınlık verici artış ve 1973 ile 1974 dönemindeki borsanın çöküşü olan 1929 Wall Street iflasından beri yaşanan küresel bir ekonomik krizdi ve sadece fiyat artışlarıyla açıklanamayacak mekanizmalara ve uzun dönem etkilerine sahipti.

Kaynak: BBC Türkçe
Sonraki Haber Yükleniyor...