Tgrt Haber

Dolardan yeni haftada yeni rekor: İşte döviz kurlarında son durum

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
12 Haziran 2023 09:22 - Güncelleme : 12 Haziran 2023 09:32
Dolardan yeni haftada yeni rekor: İşte döviz kurlarında son durum

Dolar/ TL kuru geçtiğimiz hafta başladığı artış trendini sürdürmeye devam ediyor. Kur yeni haftaya da rekor seviyeleri test ederek başladı. ABD ekonomisi Fed tarafından gelen haber akışına odaklanırken yurt içinde gözler 22 Haziran’da açıklanması beklenen TCMB faiz kararlarında.

Döviz kurları seçimlerin son bulması ve Kabine’nin belli olmasının ardından artış trendine girdi. Geçen haftayı 23,47 seviyesinden kapatan dolar/TL​, bu sabah 23,65 ile yeni bir rekor seviye test etti. 

DOLAR ENDEKSİ YÜZDE 0,5 KAYBETTİ

Yatırımcılar bu hafta ABD enflasyon​ verileri ve Federal Rezerv​'in faiz oranı​ kararlarını bekliyor. Dolar endeksi pazartesi günü 103.5'in üzerinde sabitlendi. ABD ekonomisine yönelik beklentilerin zayıf gelmesinin ardından Fed'in önümüzdeki toplantıda sıkılaştırma döngüsüne bir ara verme durumunu desteklemesiyle endeks geçen hafta yüzde 0,5 kaybetti.  Piyasalar Fed konusunda ikiye bölünmüş durumda. Belli bir kesim ABD merkez bankasının faiz oranlarını sabit tutacağını düşünürken kaşıt taraf sıkılaşmaya devam edileceğini düşünüyor. 

AB VE JAPONYA MERKEZ BANKALARINDAN FAİZ ARTIŞI GELEBİLİR

Öte yandan piyasalar Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası'nın para politikası kararlarına hazırlandı. ECB'nin yapışkan enflasyonla mücadele etmek için politika faizini bu hafta ve temmuz ayında tekrar 25 baz puan artırması bekleniyor. Devam eden ekonomik toparlanmaya yavaşlayan küresel büyümenin karşılık vermesi nedeniyle BOJ'un bu hafta aşırı gevşek para politikasını sürdürmesi bekleniyor.

DOLAR YENİ HAFTAYA REKORLA BAŞLADI

Türk lirası dolar karşında aylık olarak yüzde 13 kayıp yaşadı. Dolar kuru 12 Haziran Pazartesi günü itibariyle 23,65 TL’yi test etti. 

Dolardan yeni haftada yeni rekor: İşte döviz kurlarında son durum

22 HAZİRAN TOPLANTISI BEKLENİYOR

İnfo Yatırım Forex Günlük Bülteninden yer alan dolar kuru açıklamasında şu ifadeler yer aldı: Dolar/TL’de yatay-pozitif fiyatlamalar takip ediliyor. Haftanın son işlem gününde yurt içinde sanayi üretimi verisi açıklandı. Buna göre Mart’ta %5,8 artış gösteren sanayi üretimi Nisan’da %0,9 gerileyerek yıllık bazda %1,2 düşüş kaydetti. Piyasa beklentisi verinin aylık bazda %0,6 ve yıllık bazda %0,8 artış göstermesi yönündeydi.

Bugün ise işsizlik oranı ve cari denge verileri açıklanacak. 22 Haziran’da yapılacak PPK toplantısın öncesinde yeni Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ile TCMB Başkanı Erkan’ın açıklamaları yakından takip edilecek. ABD’de ise bu hafta gözler 14 Haziran’da açıklanacak Fed faiz kararında olacak. Fed’in bu ay faizleri sabit bırakması beklenirken önümüzdeki aylara dair verilecek mesajlar küresel risk iştahı ve fiyatlamalar için ton belirleyici olacak.

Destekler: 23.50 – 23.32 – 23.18
Dirençler: 23.65 – 23.78 – 23.95

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...