Tgrt Haber

Dolar/TL kurunda ılımlı yükseliş sonrası rekor seviye! 19 TL'nin üzerinde işlem görüyor

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, AA
24 Mart 2023 16:38 - Güncelleme : 24 Mart 2023 17:29

Bir süredir sakin seyrine devam eden dolar/TL kuru ABD Merkez Bankası Fed ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararları sonrası ılımlı yükselişine devam etti. Dolar endeksi yedi haftanın en düşük seviyelerinden toparlanırken, dolar kuru rekor seviyeleri test etti. Dolar/TL 19,064 liraya kadar çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası​ perşembe günü politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,5 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. Amerikan Merkez Bankası ise 25 baz puanlık artışla politika faizini yüzde 4,75-5.00 aralığına yükseltti. Fed​, politika faizini 2007'den bu yana kaydedilen en yüksek aralığa çıkardı. Dolar/TL kuru​ ise yaşanan gelişmeler sonrası artışlarına devam ediyor.

DOLAR GÜNE YÜKSELEREK BAŞLADI

Dolar/TL, haftanın son işlem gününe yükselişle başlamasının ardından saat 10.40 itibarıyla önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 19,0640'tan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,2 artışla 20,6470'ten, sterlin/TL ise yüzde 0,1 artışla 23,4270'ten satılıyor. Dün yüzde 0,3 artışla günü 102,7 seviyesinden tamamlayan dolar endeksi​, şu sıralarda 102,6'da dengelenirken, avro/dolar paritesi de yatay seyirle 1,0830 seviyelerinden alıcı buluyor.

PMI VERİLERİ BEKLENİYOR

Analistler, bankacılık sektörüne ilişkin endişeler ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek dönem para politikalarına yönelik belirsizliklerin devam etmesinin piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırdığını söyledi. Bugün dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin yanı sıra ABD'de dayanıklı mal siparişlerinin takip edileceğini ifade eden analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 101,6'nın destek, 103,5 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.

DOLAR ENDEKSİ 102 SEVİYESİNDE

İnfo yatırım dolara ilişkin yayımladığı bültende şu ifadeleri kaydetti: Dolar/TL paritesi kademeli yükselişini koruyor. Dün TCMB faiz kararını açıkladı. Piyasa beklentileri arasında TCMB’nin finansal koşulların desteklenmesi adına 50 az puanlık faiz indirimi de olsa da çoğunluk beklentisine paralel faizlerde değişikliğe gidilmedi. Karar metninde ise jeopolitik gerginlikler ve faiz artışlarının etkilerinin gelişmiş ülkelerde resesyon endişelerini tetiklendiği vurgusu yapılırken, ileriye dönük projeksiyonlarda merkez bankalarının faiz artırım döngülerinin sonlandırılmasının beklendiği belirtildi. ABD tarafında ise Fed’in 25 baz puanlık faiz artırımının etkisi devam ediyor. Küresel risk iştahında toparlanma takip edilirken dolar endeksi 102 seviyelerinde yatay seyrediyor. Bugün ABD’de PMI verileri açıklanacak.

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber, AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...