Tgrt Haber

Döviz talebi arttı, Merkez harekete geçti! TCMB'den bankalara telefon

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Reuters
06 Mart 2024 10:26 - Güncelleme : 06 Mart 2024 10:30
Döviz talebi arttı, Merkez harekete geçti! TCMB'den bankalara telefon

Kurların yukarı yönlü hareketi ve artan döviz talebi Merkez Bankası’nı harekete geçirdi. TCMB'nin "gereksiz volatiliteyi engellemek" için bankalara telefon ettiği iddia edildi.

Seçim öncesi piyasada artan döviz talebi sonrasında Merkez Bankası’nın bankalara telefon açarak durumun nedenini araştırdığı ifade edildi.

TALEBİN KAYNAĞI ARAŞTIRILIYOR

Reuters'a iki bankacılık kaynağı konu hakkında bilgi verdi. Reuters’ın iddiasına göre, TCMB​ yetkilileri dün bankalar ile son günlerde piyasada artan döviz talebi hakkında görüşme yaptı.

Görüşme hakkında bilgi veren bir bankacılık kaynağı "Gereksiz döviz talebine" dikkat etmesini söylediğini belirtti ve "TCMB görüşmede daha fazla konuşalım, talep nereden geliyor anlayalım mesajını verdi. Hem ne olduğunu anlamak hem de gereksiz volatiliteyi engellemek için bir görüşme oldu" dedi.

Döviz talebi arttı, Merkez harekete geçti! TCMB'den bankalara telefon - 1. Resim

GEREKSİZ BİR TALEP

Bilgi veren iki bankacı artan döviz talebini mart sonundaki yerel seçimler öncesinde oluşan "psikolojik" olarak niteledi. Bankacılar bunun da "gereksiz bir talep" oluşturduğunu belirtti. Türk Lirası​ son günlerde dolara karşı değer kaybetmeye devam ediyor. Dolar/TL kuru​ çarşamba gününe de 31.75 TL ile rekor seviyelerden başladı. 

Bankacılar ayrıca dün artan döviz talebi nedeniyle TCMB'nin TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemi yaptığını ifade ettiler. TCMB dün temmuz ayından bu yana ilk defa 475 milyon dolar tutarında forward işlemi gerçekleştirdi. Bu tutar genel seçimlerden bu yana en yüksek seviyede olarak kaydedildi.

YENİ BİR SIKILAŞMA ADIMI

Öte yandan sıkılaşma adımlarına devam eden Merkez Bankası​ TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye indirildiğini duyurdu. Reuters, bilgi üzerine TCMB'ye ulaşılamadığını belirtti.

 

Kaynak: Reuters

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...