Tgrt Haber

Dünya pirinç dar boğazında! Fiyatların ateşi düşmüyor.. Türkiye’de randıman yüksek

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
24 Eylül 2023 17:27 - Güncelleme : 24 Eylül 2023 17:39
Dünya pirinç dar boğazında! Fiyatların ateşi düşmüyor.. Türkiye’de randıman yüksek

Çorum'un Osmancık ilçesinde, 'beyaz altın' olarak adlandırılan çeltiğin hasadı başladı. Yılda yaklaşık 25-30 bin ton üretilen ve binlerce ailenin de geçim kaynağını olan çeltiğin hasadına başlandı. Üreticiler TMO’nun açıklayacağı fiyatları bekliyor.

Uzun taneli, kolay pişmesi ile meşhur hem dolmalarda hem de pilavlık olarak kullanılan Osmancık pirinci için Çorum’da çeltik​ hasadı başladı. İlçede yaşayan ailelerin önemli gelir kaynaklarından biri. Kızılırmak havzasındaki 3 ilçede bin 84 çiftçi 28 bin 395 dekara çeltik ekimi yaptı. 25-30 bin ton üretilen 'Osmancık97' pirinci, Türkiye’nin pirinç ihtiyacının yaklaşık yüzde 5'ni karşılıyor. Üreticilerin gözü ise Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıklayacağı fiyatlarda.

ÜRETİCİLER ÇELTİK FİYATLARINI BEKLİYOR

Biçerdöver işletmecisi Müslüm Bayaner, “Bu sene çeltik hasadı sezonumuza başladık. Şükürler olsun bugünlere eriştik. İnşallah randımanlarımız güzel çıkar. Çiftçilerimizin hepsine bol kazançlar diliyorum. İnşallah seneye tekrarına kavuşuruz” dedi. Çeltik randımanının iyi çıkmasını ve emeklerinin karşılığını almalarını ümit ettiklerini dile getiren çeltik üreticisi Şaban Balcı, “Randımanlar iyi çıkarsa satarız emeğimizin karşılığını alırız.” şeklinde konuştu.

HİNDİSTAN YASAKLADI

Hindistan, 20 Temmuz’da iç fiyatları dizginlemek amacıyla basmati olmayan beyaz pirinç ihracatını yasakladı. ABD ve Kanada'daki Hint marketlerinde de boş pirinç raflarını gösteren haberler de peşi sıra geldi. Bunun sonucunda da fiyatlar yükseldi.

Osmancık'ta pirinç hasadı başladı. Üreticinin gözü TMO'nun açıklayacağı fiyatta.

DÖNÜM BAŞINA 680 KİLOGRAM VERİM

Çeltik üreticisi ve biçerdöver işletmecisi olan Osmancık Kumbaba köyü muhtarı Satılmış Güven ise, “Fiyatların açıklanmasını, TMO tarafından iyi bir fiyat açıklanmasını istiyoruz. Şimdiden çeltik üreticisi çiftçilerimize yeni sezonun hayırlı uğurlu olmasını ve hayırlı kazanç elde etmelerini diliyorum" ifadelerini kullandı.

MAZOT VE GÜBRE FİYATLARI ÇİFTÇİYİ ZORLUYOR

Gübre ve ilacın pahalı olduğunu söyleyen çeltik üreticisi Selfet Bozkurt'da, “Bu seneki çeltiğimizi ektik, hasat zamanı geldi mahsulümüzü kaldırdık harmana kurutmaya serdik. Henüz randımanın ne olacağı belli değil. Çeltik alım fiyatlarını Toprak Mahsulleri Ofisi henüz yapmadı. Kar ya da zarar edeceğimiz TMO'nun açıklayacağı fiyatlara bağlı. Mazot fiyatları artı, Gübre ve ilaç pahalıydı bizim şartlarımızı zorladı.” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...