Tgrt Haber

Dünyayı kasıp kavuran büyük felaket kapıda! Resmen inekleri vurdu, sektör alarm verdi! Çiftçilere uyarılar yapılıyor!

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
30 Ağustos 2023 14:10 - Güncelleme : 30 Ağustos 2023 14:16
Dünyayı kasıp kavuran büyük felaket kapıda! Resmen inekleri vurdu, sektör alarm verdi! Çiftçilere uyarılar yapılıyor!

Büyük felaket kapıya dayandı. Küresel ısınma resmen inekleri vurdu. Acil önlem alınması konusunda çiftçilere uyarı yapılıyor. Kavurucu sıcaklıklar ineklerdeki verimliliği düşürünce sektör alarm seviyesine geçti. Alınacak önlemler tek tek anlatılıyor ve yetiştiricilere bilgilendirmeler yapılıyor.

Dünyanın başı küresel ısınmayla dertte! Kavurucu sıcaklıklar şimdi de Türkiye’deki inekleri vurdu. Artan sıcaklar büyükbaş hayvanların verimliliğinde düşüşe neden olunca sektörde alarm zilleri çalmaya başladı. Sıcaklıklar o kadar arttı ki inekler ne otlaklarda ne marelarda yiyecek ot, ne de içecek su buluyorlar.

SICAKLIK DALGASI CİDDİ BOYUTLARA ULAŞTI

Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Veteriner Hekimi Nusret Mercan, iklim değişikliği​ sebebiyle artan sıcaklık dalgalarının etkisinin giderek ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, özellikle yaz aylarında artan sıcaklıkların, büyükbaş hayvanların verimliliğini olumsuz etkilediğini söyledi.

BÜYÜKBAŞ HAYVANLARDA STRESE NEDEN OLUYOR

Aydın'ın tarım ve hayvancılık sektörünün, ekonomik açıdan büyük bir öneme sahip olduğunu ancak son yıllarda bölgede yaşanan sıcak dalgaları, yetiştiricileri endişelendirdiğini belirten Veteriner Hekim Nusret Mercan, yaz dönemi boyunca insanlar gibi hayvanların da bol su tüketmeye ve serinlemeye ihtiyacı olduğunu söyledi. Aşırı sıcakların, hayvanların normal davranışlarını bozabildiğini ve bunun sonucunda, hayvanların beslenme alışkanlıkları değişip süt veriminin azalabildiğini kaydeden Mercan, “Aydın'da büyükbaş hayvan​ yetiştiricileri, son yıllarda artan sıcaklıkların işlerini zorlaştırdığını söylüyor. Sıcaklar nedeniyle hayvanlar daha az yem yiyor ve verimlilikleri düşüyor. Bu da üyelerimizi ekonomik olarak olumsuz etkiliyor” dedi.

ALARM ZİLLERİ ÇALIŞIYOR, ALINACAK TEDBİRLER TEK TEK ANLATILDI

Büyükbaş hayvanları sıcak hava şartlarının neden olduğu olumsuzluklardan korumak için alınacak tedbirlerde de söz eden Veteriner Hekim Nusret Mertcan, “Yetiştiriciler, hayvan barınaklarının iyileştirmeli. Hayvanların serinlemeleri için işletmelerde; sürekli olarak suluklar ve su miktarı kontrol edilmelidir. Helikopter tipi fan kullanımı ile işletmeler havalandırılmalı, ahır tavanları yüksek yapılmalı ve tavan malzemesinde izolasyon konulup işletme sıcaklıklara karşı korunaklı yapılmalıdır. İşletme fanları ile sıvı püskürtme yapılmalı ve ayrıca tohumlama yapılacak hayvan serin bir yere alınmalıdır” diyerek bazı önlemlerle düşen verimin minimize edilebileceğini kaydetti.

YETİŞTİRİCİLERE SICAKLIK STRESİ İLE MÜCADELE ANLATILIYOR

İklim değişikliği sebebiyle oluşan mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar karşısında daha kuzun vadeli politikalar belirlenmesi gerektiğini de ifade eden Mercan, “Yetiştiricilerimize tarım ve danışmanlık hizmetlerimiz çerçevesinde, tarım danışmanlarımız aracılığıyla sıcaklık stresi ile mücadelede Birlik aracılığıyla bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Bunun yanında Birliğimiz, üniversiteler, araştırma enstitüleri ve kamu kuruluşları ile çeşitli araştırmalar yürütmek ve projeler geliştirmek için işbirliğine her zaman açıktır” diyerek sorunun çözümü için detaylı çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti.

“İNEKLER 27 DERECENİN ÜZERİNDEKİ SICAKLIKLARI SEVMİYOR”

Aydın ve çevresindeki metabolizmasında yaşanan değişiklik nedeniyle ineklerin günlerdir keyifsiz olduğunu kaydeden Veteriner Hekim Nusret Mercan, “Nasıl bir insan yaz sıcağında duş aldığında rahatlıyor ve iş verimi artıyorsa inekler de aynı durumda. Aydın’da yoğunlukta olan Holştayn cinsi inekler 27 derecenin üzerindeki sıcaklıkları sevmez. Çöl sıcaklarının yaşandığı ilimiz yaklaşık 500 bin civarında büyükbaş hayvan var. Bunların büyük bir bölümü aşırı sıcaklar nedeniyle streste olduğu için verim düşüklüğü yaşıyor. Ayrıca streste olan ineklerin tohum tutması da zor” dedi.

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...