Tgrt Haber

Ekran ve Kapalı Çarşı makası açıldı, dolar kuru kritik seviyenin üzerine çıktı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, AA
24 May 2023 14:29 - Güncelleme : 24 May 2023 14:46
Ekran ve Kapalı Çarşı makası açıldı, dolar kuru kritik seviyenin üzerine çıktı

Seçimler yaklaşırken tüm piyasaları gözü yarın açıklanacak Merkez Bankası faiz kararlarına ve pazar günü yapılacak seçimlere çevrildi. Yeni işlem gününe ekranlarda 19,88 TL seviyesinden başlayan dolar, Kapalı Çarşı’da 21 liranın üzerine çıktı.

Seçimlerin ilk turu öncesinde dolar kurunda ekran ile Kapalı Çarşı arasında açılan makas iki tur öncesinde de kendini gösterdi. Ekranlarda farklı serbest piyasada farklı fiyatlanan dolarda 1 lira kuruşluk  makas oluştu. Küresel piyasalarda ise  ABD krizi altın ve dolar üzerinde etkili olmaya devam ediyor.

YURT İÇİNDE ARTIŞLARINA DEVAM EDİYOR

Dolar/TL​, güne yükselişle başlamasının ardından 19,8830 seviyelerinden işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,3 değer kazancıyla 21,4440'tan, sterlin/TL yüzde 0,1 azalışla 24,6830'dan satılıyor. Dolar endeksi şu sıralarda önceki kapanışın hemen altında 103,5 seviyesinde dengelenirken, avro/dolar paritesi yüzde 0,1 artışla 1,0790'dan alıcı buluyor.

1 HAZİRAN KRİTİK TARİH

Anadolu Ajansı’nda ye alan habere göre; ABD'nin borç limiti krizine ilişkin haber akışı, varlık fiyatlarının yönü üzerinde etkili olmaya devam ederken, Beyaz Saray ile Cumhuriyetçi temsilciler arasındaki borç limiti müzakerelerinde henüz bir sonuç alınamadı. İki tarafın şu an için daha fazla toplantı planlamadıkları yönündeki açıklamaları risk algısını artırırken, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy​, hala 1 Haziran'dan önce anlaşmaya varabileceklerine inandığını ifade etti.

KAPALI ÇARŞIDA 21 LİRANIN ÜZERİNE ÇIKTI

Dolar kurunda 14 Mayıs seçimlerinden önce makas farkı açılmaya başladı. İkinci tur seçimlerine sayılı günler kala piyasa ve ekran arasındaki fark arttı.  Dolar/TL kuru 21,33 liraya kadar yükseldi.

ANLAŞMA UMUDU HALA VAR

Yapı Kredi’nin yayımladığı dolar kuruna yönelik olarak yayımlanan günlük bültende şu ifadelere yer verildi: ABD bütçe limiti konusunda henüz anlaşma sağlanamadı. Ancak anlaşma sağlanacak umudu sürüyor. Ancak dün de sonuç alınamadı ve çıkmaza girdi sözleri duyuluyor. Makro veri tarafında dün açıklanan veriler ABD ekonomisinin yavaşladığını işaret etti. Avrupa verileri ise görece daha iyi geldi. Yatırımcıların genel olarak kararsız tavrı devam ediyor. Son dönemde Usd globalde bir miktar güç kazanıyor. Usd’nin sınırlı bir avantaja sahip olduğunu düşünüyoruz. Dolar Endeksi 103,5 seviyesinde bulunuyor.

KUR YÜKSELİŞİNE DEVAM EDİYOR

Lokal tarafta Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2. tur haftasına başlıyoruz. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı konusu haziran ayına kalacak gibi gözüküyor. Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,87 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,85 ve 19,80; yukarıda 19,90 ve 20,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber, AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...