Tgrt Haber

Pazar günü seçim perşembe faiz kararı: Dolar kurunda baş döndüren hareketlilik

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
22 May 2023 11:58 - Güncelleme : 22 May 2023 12:53

Pazar günü yapılacak olan seçimlerin ikinci turu yaklaşırken gözler dolar/TL kuruna çevrildi. Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararı da kurlar üzerinde etkili olacak. Bu gelişmelere bağlı olarak dolar/TL kuru haftanın ilk işlem gününe artış kaydederek başladı. Kurun anlık 20 TL seviyelerine dayandığı gözlendi.

Tüm Türkiye’nin 14 Mayıs günü sandık başına gitmesinin ardından adayların çoğunluğu sağlayamaması seçimleri ikinci tura taşıdı. Seçmenler 28 Mayıs’ta yeniden sandığa gitmeyi beklerken piyasalarda sonuçlara göre pozisyon almayı bekliyor. Perşembe günü Merkez Bankası’nın seçimlerden önce açıklayacağı son faiz​ kararı da hem yatırımcının hem de tüm finans kuruluşlarının gündeminde.

GÜNE SON KAPANIŞIN ÜZERİNDE BAŞLADI

Anadolu Ajansı’ndan yer alan habere göre; dolar/TL​, haftaya önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde başlamasının ardından 19,8280 seviyelerinden işlem görüyor. Cuma günü 19,78-19,82 bandında hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanış seviyesinin hemen üzerinde 19,8120'den tamamladı. Avro/TL yatay seyirle 21,4220'den, sterlin/TL önceki kapanışına göre yüzde 0,2 düşüşle 24,6350'den satılıyor.

DOLAR ENDEKSİNDE DENGE ARAYIŞI

Dolar endeksi önceki kapanışın hemen altında 103,2 seviyesinde dengelenirken, avro/dolar paritesi önceki kapanışına paralel 1,0800'den alıcı buluyor. Analistler, küresel piyasalarda, ABD'deki borç limiti krizine ilişkin endişelerin varlık fiyatları üzerinde etkili olduğunu belirterek, ülkenin 1 Haziran itibarıyla borçlarını ödeyemeyebileceği ihtimalinin piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırdığını aktardı.

FED TARAFINDAN NET MESAJLAR BEKLENİYOR

Ziraat FX tarafından yayımlanan günlük haber bülteninde şu ifadelere yer verildi: ABD’de borç tavanı görüşmeleri devam ediyor. ABD Başkanı Biden ile Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı McCarthy bugün borç tavanı sorununu görüşmek üzere müzakere edecek. Öte yandan, Fed Başkanı Powell’ın, önümüzdeki toplantıda faiz artırımlarını durdurma eğiliminde olduğuna dair net bir sinyal vermesi de yakından izlendi. 

PMI VERİLERİ PİYASALARI ETKİLEYECEK

Bu bağlamda da veri odaklı söylemlerin ardından bu haftaki veriler de yakından izlenecektir ki konut satışları, ilk çeyrek büyüme revizesi, haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, dayanıklı mal siparişleri, kişisel tüketim harcamaları bu hafta yakından takip edilecektir. Ayrıca, küresel çapta PMI rakamları öne çıkarken, Fed’in tam olarak düşüncesini ortaya koyacak son FOMC toplantısının tutanakları çarşamba günü açıklanacak. Yurt içinde ise bu sabah tüketici güven endeksi verisi açıklandı. Bir önceki ay 87,5 olan tüketici güven endeksi mayıs ayında 91,1 olarak gerçekleşti. Haftanın geri kalanında, çarşamba günü mayıs ayına ilişkin sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek.

GÖZLER PPK TOPLANTISINDA

Perşembe günü ise faiz değişikliği beklenmeyen TCMB’nin PPK toplantısı izlenecek. Bununla birlikte, hafta sonu yapılacak Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi öncesinde siyasi haber akışları da yakından takip edilecektir. Fiyatlamalar tarafında; TL varlıklarda oynaklık devam ederken, Dolar/TL’de kısmi yükseliş eğilimi sürüyor. Bankalararası kurda bu sabah, cuma günkü kapanış seviyesi olan 19,81’in hafif üzerinde hareketler gözleniyor. Günün geri kalanında da hafif yükseliş eğilimi devam edebilir.

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...