Tgrt Haber

Emekli maaş zammı oranı değişecek mi? Bahçeli'nin çağrısından sonra Meclis'te kritik mesai

12 Temmuz 2023 14:27 - Güncelleme : 12 Temmuz 2023 17:10
Emekli maaş zammı oranı değişecek mi? Bahçeli'nin çağrısından sonra Meclis'te kritik mesai

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin seyyanen zam teklifi çağrısına AK Parti'den yeşil ışık geldi. AK Partili Abdullah Güler, ""Mümkündür, çalışanlarımızın enflasyona ezdirilmesi, özlük haklarının artırılması noktasında çabamız olacaktır" dedi. Yaşanan gelişmeler emeklileri heyecanlandırırken iddialara göre Meclis'te emekliye seyyanen zam için iki senaryo konuşuluyor.

Memurlardan sonra yaklaşık 15 milyon emekliye de refah payı zammı gelirken MHP lideri Devlet Bahçeli​, yüzde 25'lik zammı yeterli bulmamış TBMM'deki grup toplantısında seyyanen zam​ çağrısında bulunmuştu.

Gelişmelerin ardından ise milyonlarca emekli​, zam oranının netleşmesi için gözünü Meclis'ten geçecek yasaya çevirdi. Dün yaptığı açıklamada emeklilere yapılan zammın yeterli bulunmadığını kaydeden Bahçeli, "Açık ve samimi teklifimiz, memur​ maaşlarına ilavesi planlanan 8 bin 77 liralık seyyanen artışın kök ücrete ve aynısıyla emekli maaşlarına yansıtılması beklentimizdir" diye konuştu.

İKİ SENARYO ORTADA

Yeni Şafak'ın aktardığı bilgilere göre Meclis Genel Kurulu'nda dün ertelenen zam teklifi görüşmeleri saat 14:00 itibarıyla başlarken Bahçeli'nin seyyanen zam​ çağrısının ardından Meclis'te konuşulan iki senaryo ortaya çıktı.

İlk senaryoda yüzde 25’lik zammın dışında, emeklilerin sadece kök aylıklarına seyyanen 2 bin TL ila 3 bin TL arasında bir ilave yapılması üzerine kurulu. Bu senaryoya göre, ilave zamlar kök aylıklarına yapılacağı için her emekliye farklı şekilde yansıyacak. Bu şekilde en düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL olmasının ardından oluşan maaş dengesizliği ortadan kaldırılacak.

İkinci senaryoda ise; emekli aylıklarına yapılacak zam tüm emeklilerin kök aylıklarına yüzdelik bazda yapılacak. İlave zam oranının yapılacak görüşmelerin ardından şekillenmesi bekleniyor.

AK PARTİ'DEN BAHÇELİ'NİN TALEBİNE YEŞİL IŞIK

Bahçeli’nin zam talebine ise AK Parti’den yeşil ışık geldi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, çalışanların özlük haklarının artırılması ve enflasyona ezdirilmemesi konusunda çabalarının olacağını söyledi. 

Bahçeli'nin çağrısına cevao veren Güler, "Mümkündür, bu manada çalışanlarımızın özellikle enflasyona ezdirilmesi, özlük haklarının artırılması noktasında çabamız olacaktır. Ancak bütçe imkanları dediğimiz denge var" şeklinde konuştu.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltileceğini açıklanmıştı. 

Bu kapsamda, kamu görevlilerinin maaşlarında net 8 bin 77 lira artış yapılmasına ilişkin kanun teklifinin görüşmelerine TBMM'de başlanacak. Bu düzenlemenin yasalaşması halinde aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 11 bin 848 liradan 22 bin 17 liraya yükselecek.

ZAMLI MAAŞ NE ZAMAN YATACAK?

SSK, Bağ-Kur, memur emeklisine yılın ikinci yarısında uygulanacak zam oranı refah payı eklenerek yüzde 25 olarak belirlendi. Memur ve emekliler zamlı maaş ve aylıklarını 15 Temmuz'dan itibaren alacak.

SEYYANEN ZAMMI NE ZAMAN VERİLECEK?

Tüm kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde, 1 Temmuz 2023 tarihi ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasındaki dönem için enflasyon farkı dahil yapılması öngörülen artışa ilave olmak üzere; seyyanen net 8 bin 77 TL'lik bir artış öngörülüyor.

ZAM BU AY VERİLECEK Mİ?

TÜİK'in verilerine göre enflasyon yıllık yüzde 38,21 oldu. 6 aylık enflasyon oranına göre memurların ve memur emeklilerinin alacağı zam yüzde 17,55 oldu. Seyyanen zam bir kerelik olmayacak.

ZAM 15 GÜNLÜK MAAŞ FARKINA YANSIR MI?

Öğretmene verilen eğitim ödeneği birkaç top kağıt anca alabilecektir. Ayrıca yapılan seyyanen zam teklifi 15 Temmuzdan sonra geçerli olursa memurların alacağı 15 günlük maaş farkında seyyanen zam etkili olmayacaktır. Bu haliyle zam kabul edilebilir bir zam değildir.

SEYYANEN ARTIŞ NE DEMEK?

Seyyanen zam, tüm çalışanlara eşit zam yapılması anlamına gelmektedir.

 

 

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Namık 19 Temmuz 2023 01:55

7500 TL alıyorum bugün zamlı maaş yatmış yüzde 25 zam beklerken aynı maaş yani 7500 TL yatmış hükümeti tebrik ediyorum

Mahmut 17 Temmuz 2023 20:17

Emekli memur maaşları enaz 20.000 TL.olmalıdır.

Fulya istipoglu16 Temmuz 2023 11:47

En düşük emekli maaşı 25 bin lira olması lazım

Erdoğan 12 Temmuz 2023 22:08

En düşük emkli maşı askari ücret seviyesinde olması lazım

Sonraki Haber Yükleniyor...