Tgrt Haber

Enflasyon netleşti maaşlarda yeni tablo ortaya çıktı: İşte asgari ücret ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranları

Editör: İmran Baran / Kaynak: TGRT HABER
10 Kasım 2023 18:16 - Güncelleme : 10 Kasım 2023 19:09
Enflasyon netleşti maaşlarda yeni tablo ortaya çıktı: İşte asgari ücret ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranları

Emekli maaşı ve asgari ücrete zam hesapları milyonlarca kişinin gündeminde. TÜİK’in açıkladığı ekim ayı enflasyonundan sonra uzmanlar tahminlerini yeniden güncelledi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen de yeni yılda emekli maaşlarına ve asgari ücrete yapılacak zamla ilgili beklenen tabloyu tgrthaber.com.tr’ye anlattı. İşte 2024 asgari ücret ve emekli maaşı hesabı.

ÖZEL HABER | tgrthaber.com.tr

Emekli ve çalışanların gözü Ocak ayına kilitlenmiş durumda. Ekim enflasyonunun da açıklanmasıyla asgari ücret ve emekli maaşına yönelik tablo yavaş yavaş netlik kazanmaya başladı. Uzmanlar da zam tahminlerini güncelledi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen, asgari ücret ve emekli maaşları ile ilgili tüm ihtimalleri tgrthaber.com.tr’ye anlattı.

Emekli maaşlarının belirlenebilmesi için 15 Ocak’ta Ekim, Kasım ve Aralık ayının enflasyon oranının ortalamasının alındığını belirten Melis Elmen, “Bu sene TÜFE, yüzde 68 olarak belirlendiği belirlendi. SSK, BAĞ-KUR emeklilerine de yaklaşık yüzde 40-45 civarı bir zam geleceğini tahmin ediyoruz. Emekli sandığı olanlara yüzde 52-53 kadar zam yapılacağı öngörülüyor. 2024 yılının zam oranı açısından daha karlı bir yıl olacağını tahmin ediyoruz” dedi. 

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 56 ZAM OLUR

Elmen, 2023’te enflasyonun yüksek olması nedeniyle 2024 yılında yeni emekli olacakların daha yüksek maaş bağlama oranlarıyla emekli olacaklarına dikkat çekti. Yeni yılda emeklilerin daha avantajlı bir yıl geçireceğini ifade eden SGK uzmanı Melis Elmen, şöyle konuştu: 

“2023 yılı enflasyonu yüksek seyir gösterdiği için 2024 emeklileri daha avantajlı olacak. 2023 ve öncesi emekli olanlara da yaklaşık yüzde 50 miktarında zam yapılması bekleniyor. SSK BAĞ-KUR emeklilerinde zam miktarı yüzde 40’ı geçecek gibi durmuyor. Memurlara da yaklaşık yüzde 50-52 civarı zam yapacaklarını tahmin ediyoruz. Asgari ücret için ise yüzde 56 kadar bir zam bekleniyor. Net 16 bin liraya çıkar diye düşünüyoruz.”

Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen
Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen 

En düşük memur emeklisinin 9 bin 400 lira aldığını Elmen, yapılacak zamla birlikte maaşın 14 bin 400 liraya çıkacağını tahmin ettiklerini belirtti. Elmen'e göre 7 bin 500 lira olan en düşük SGK emeklisinin aylığı ise 10 bin lira seviyesine çıkacak. 

REFAH PAYI VERİLECEK Mİ?

Eski dönemde AGİ, bakmakla yükümlü olunan kişi ve refah payının ayrı verildiğini yeni dönemle bunların toplu olarak yatırıldığını aktaran Melis Elmen, refah payının da verileceğini belirtti. 

“ESNEK ÇALIŞMADA KANUNLAR İKİ TARAFI DA KORUYACAK”

Pandemi ile birlikte şirketlerin evden çalışma, yarı zamanlı çalışma, haftada bir iki gün işe gitme, yarı zamanlı çalışma gibi sistemlere döndüğünü belirten Melis Elmen, bu tür çalışma sistemlerinde değişim gösteren sigorta detaylarını da şu şekilde açıkladı:

“İş yerlerine hiç gidilmediği için yolda herhangi bir sağlık problemiyle karşılaşılmamasından dolayı sigorta da bazı şirketler birtakım değişikliklere gitti. Evden çalışılsa da sigorta tam yatıyordu ya da bazı iş yerleri yarım yatırıyordu ya da kısa çalışma ödeneğine dönülmüştü. Bununla ilgili sosyal güvenlik mevzuatında tam olarak açıklayıcı bir genelge ve madde yok. Bu yüzden yeni kalkınma planı ve torba yasa da ikisini birbirine entegre edecek. Yeni bir mevzuat çıkarılması planlanıyor. Mevzuat aynı kalacak ama kuralları ve kanunları iki kişiyi de koruyacak şekilde olacak.”

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Vatandaş11 Kasım 2023 09:49

Temmuz 2024 de zam yapılmayacaksa en az 20.000₺ net olmalı

Sonraki Haber Yükleniyor...