Türkiye İstatistik Kurumu’nun 5 Temmuz’da TÜFE rakamlarını açıklamasıyla altı aylık enflasyon farkı belli olacak. Asgari ücrete yapılan yüzde 34’lük zamla memur ve emeklilere yapılacak ücret artışı merak edilmeye başlandı. Refah payının da eklenmesiyle zammın yüzde 30’a yükselmesi bekleniyor.
Asgari ücret ara zamminin açiklanmasi sonrasi gözler emekli ve memur maaslarina çevrildi. Milyonlari gözü Kabine toplantisina ve TÜIK tarafindan açiklanmasi beklenen enflasyon verilerine çevrildi. Cumhurbaskani Erdogan en düsük memur maasinin 22 bin lira olacagini ifade etti. Yapilacak tüm zamlara refah payinin da eklenmesi bekleniyor.
Çarsamba günü alti aylik enflasyon farki belli olacak. Ocak ve Mayis dönemini kapsayan ilk aylik enflasyon farki 15.26 oldu. 5 Temmuz’da zam oranlari kesinlesirken enflasyonda yüzde 8’in üzerindeki fark, memur ve memur emeklileri ücretlerine eklenecek. Bes aylik enflasyon rakamlarina göre, memur ve memur emeklilerine en az yüzde 7,13’lük enflasyon farki ortaya çikti. SSK ve Bagkur emeklilerinin zammi en az yüzde 15,26 oldu.
Milliyet Gazetesi’nden Mithat Yurdakul’un haberine göre; En düsük emekli ayliginin 7 bin 500 liraya çikarilmasina yönelik düzenlemenin ardindan, önemli bir emekli kesimi zam alamayacak. Enflasyon farkiyla temel ayligi 7 bin 500 TL’nin altinda kalan ayliklar, 7 bin 500 liraya tamamlanmaya devam edecek. Bu durumdaki ayliklara reel artis yansimamis olacak. 7 bin 500 liranin üzerindeki emekli ayliklara da kademeli artis beklentisi var.
Türkiye Emekliler Dernegi Genel Baskani Kazim Ergün de emeklilerde refah payi beklentisi olustugunu belirterek, “Oranli zamlar farkli ayliklar arasinda makasi açiyor. Emekliye seyyanen zam yapilmali. Emekliye, isçiye, memura verilen para yurt disina kaçmaz” dedi.
Ergün, emeklilerde en düsük taban ayliginin, asgari ücret kadar olmasi gerektigini kaydetti. Bayram ikramiyelerine de güncelleme yapilmasi gerektigini dile getiren Ergün, “2018 yilinda ikramiyeyle kurbanlik aliniyordu. Simdi bir koçun üçte biri alinmiyor” ifadelerini kullandi.