Tgrt Haber

Emeklilikte çift maaşın kapısı aralandı, yeni sistemde her şey sil baştan! Kıdem tazminatı, yaş ve aylıklar değişiyor...

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: Sabah.com.tr, Tgrthaber.com.tr
08 Eylül 2023 16:08 - Güncelleme : 08 Eylül 2023 16:03
Emeklilikte çift maaşın kapısı aralandı, yeni sistemde her şey sil baştan! Kıdem tazminatı, yaş ve aylıklar değişiyor...

Ekonomiye ilişkin hedef ve politikaların yer aldığı 2024-2026 dönemini kapsayan üç yıllık Orta Vadeli Program açıklandı. Milyonlarca emekliyi ilgilendiren yeni sistemin detayları da paylaşıldı

 Açıklanan yeni programa göre, Otomatik Katılım Sistemi’nin işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi​ kurulacak. 2024'ün son çeyreğinde yürürlüğe girecek olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, emeklilik yıllarında yaşanacak gelir kaybını telafi edecek, çalışma dönemindeki yaşam standartlarını koruyacak.

TAMAMLAYICI SİSTEMDE EMEKLİLİK YAŞI​ KAÇ OLACAK?

TES, ek emeklilik gelirinin oluşmasını ve hane halkı tasarruflarının artırılmasını sağlamayı amaçlayan bir sistem olarak kurgulandı. Tamamlayıcı emeklilik yaşı 60 olarak belirlendi. fakat emekli olmak için herhangi bir süre şartı bulunmuyor.

KIDEM TAZMİNATI​ KALKIYOR MU?

Çalışan adına ödenen katkılar kişinin bireysel fon hesabında yer aldığı için her çalışan emeklilik yaşını doldurduğunda hesabındaki birikime hak kazanmış olacak. Yeni sistemde kıdem tazminatı fonu gibi bir yapı oluşturuluyor. BES ve kıdem tazminatı fon hesabında birleştirilecek. Bu birikimler özel şartlar dışında kullanılmayacak. Çalışan ister kendi ayrılsın ister çıkarılsın kıdem tazminatını her koşulda alma hakkını sağlayarak garanti altına alıyor. Sistem yürürlüğe girdikten sonra eski çalışanlar biriken tazminatlarını bu fonlara aktarabilecek. Yani kıdem tazminatı tamamlayıcı emeklilik sisteminin bir parçası olarak değerlendirilecek, emeklilikte çift maaşın yolunu açacak.

Emeklilikte çift maaşın kapısı aralandı, yeni sistemde her şey sil baştan! Kıdem tazminatı, yaş ve aylıklar değişiyor...

İŞVEREN KATKILI SİSTEMDE HESAPLAMA NASIL OLACAK?

Kıdem tazminatı ile ilgili Sabah Gazetesi’nden Faruk Erdem hesaptaki değişikliği şu şekilde açıklık getirmişti:

“Mevcut durumda en az 1 yıl çalışan ve işten kendi istek ve kusuru dışında çıkartılan işçiler her yıl için bir brüt maaş kıdem tazminatı alıyor.

Bu miktar her ay için maaşın yüzde 8,33'üne denk geliyor. Burada eğer kapsam değişmez ise çalışanın hesabında yüzde 3 kendi hissesi ve yüzde 8,33 de işverenin tazminat katkısı olmak üzere her ay ücretinin yüzde 11,33'ü kadar birikimi olacak.

Sistem eğer kıdem tazminatı ödemesi kadar birikim öngörürse bu kez çalışanın maaşının yüzde 3'ü ve işverenin yüzde 5,33'lük katkısıyla toplamda yüzde 8,33 olarak işleyecek. Çalışanın hesabında biriken para çeşitli fonlarda değerlendirilecek. Bu sayede birikim zaman içinde artış da sağlayacak. Bu noktada çalışanlar faizli ya da faizsiz fonları seçerek birikimlerinin nemalanmasını sağlayacak.”

Emeklilikte çift maaşın kapısı aralandı, yeni sistemde her şey sil baştan! Kıdem tazminatı, yaş ve aylıklar değişiyor...

EMEKLİYE ÇİFT MAAŞ VERİLECEK

Tamamlayıcı emeklilik sistemine giren çalışanların SGK primleri kesilmeyecek. İşveren yine şu andaki sistemde olduğu gibi SGK'ya prim ödeyecek ayrıca çalışanın hesabına tamamlayıcı emeklilik primi ve tazminat ödemesi olarak para aktaracak. SGK emeklilik hakkı devam edecek ve yeni sistem ile ikinci bir emeklilik sağlanacak. Böylece çalışanlar hem SGK'dan emekli maaşı alacak hem de yeni sistemde biriken paralarını toplu olarak ya da maaş olarak alabilecek.

Kaynak: Sabah.com.tr, Tgrthaber.com.tr
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...