Tgrt Haber

Emekliye çifte müjde! Bakan Işıkhan duyurdu, ocak zammına ek iyileştirme yolda!

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: Anadolu Ajansı, TGRT Haber
14 Ekim 2023 14:55 - Güncelleme : 14 Ekim 2023 15:12
Emekliye çifte müjde! Bakan Işıkhan duyurdu, ocak zammına ek iyileştirme yolda!

Emeklinin temmuz ayından beri beklediği iyileştirme zammı ile ilgili yeni açıklama geldi. Temmuz ayında yüzde 25 zam alan emekliye iyileştirme zammı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kurmaylarına talimatı vermişti. Bakanlıklar emekliye ek zam için harekete geçerken, zammın ekimde mi yoksa kasımda mı yapılacağı merak ediliyordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yılbaşını işaret ederek emekliye çifte zammın müjdesini verdi.

Emekliye çifte müjde geldi. 2024 zammına ek iyileştirme zammı ile ilgili tarihi Bakan Vedat Işıkhan​ resmen açıkladı. Temmuz zamlarında umduğunu bulamayan emekliye iyileştirme için hükümet harekete geçmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek​ ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a verdiği talimat sonrasında çalışmalar başlamıştı. Emekli​ ekim veya kasımda maaşlarına gelecek zammı beklerken hükümet tarafından ek zamma ilişkin yeni açıklama geldi.

BAKAN IŞIKHAN EMEKLİYE EK ZAMMIN MÜJDESİNİ VERDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yılbaşında emekli maaşlarında yapılacak iyileştirmelere dair gereken adımları atacaklarını söyledi.

AK Parti Gaziantep İl Başkanlığını ziyaret eden Bakan Işıkhan yaptığı açıklamada, “İnşallah yılbaşı itibarıyla da maaşlarda yapılacak iyileştirmelere dair yeniden bir durum değerlendirmesi yaparak gereken adımları atacağız" dedi.

"5 BİN LİRALIK ÖDEMEMİZİN KARARINI AÇIKLADIK"

Bakan Işıkhan, göreve gelir gelmez asgari ücret ara zammını belirlediklerini, kamu görevlilerinin toplu sözleşmelerini de imzaladıklarını hatırlattı.

Işıkhan, "Hafta başında Sayın Cumhurbaşkanımızın da duyurduğu üzere 12,2 milyon emeklimizi kapsayan 5 bin liralık ödememizin kararını açıkladık.İnşallah yılbaşı itibarıyla da maaşlarda yapılacak iyileştirmelere dair yeniden bir durum değerlendirmesi yaparak gereken adımları atacağız. Ben buradan bir kez daha hayırlı olsun diyorum." diye konuştu.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI' ARTACAK

Aralık 2022'de 3.500 TL olarak uygulanan taban emekli maaşı, Ocak ayında önce 5.500 TL ardından Nisan 2023'te 7.500 TL'ye yükseltildi. Bu 6 aylık dilimde toplam artış yüzde 114'ü aştı.

Meclis'in açılmasıyla beraber emekliye zam​ için çalışmalar hızlanırken SSK, Bağ-Kur emeklisinin zammı için iki aşama olacak. İlki için düzenleme hazırlıkları başladı. Bakanlıklar iyileştirme için çalışmalarına hız verdi. Öncelikle yapılacak düzenlemelerle önce 7.500 TL olarak uygulanan 'En düşük emekli maaşı' artacak. Kök aylık hesabı yapılarak maaşlara önce bir iyileştirme zammı yansıyacak. Öte yandan ocak zammı için de 3 aylık enflasyon belli olurken, zam da kendini belli etti. Şimdiden maaşlar hesaplanırken, yıl sonu tahminleri de yapılmaya başlandı.

EMEKLİ ZAMMINDA SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Emekli maaş zammında izlenecek yol haritası da ortaya çıktı. İlk olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı emekli zammı için taslak çalışma ortaya koyacak. Hazırlanan çalışma Kanun teklifine dönüştürülerek Meclis'e gelecek. TBMM Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nuna sunulacak ve Genel Kurul'da oylanacak. Kabul edilirse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​'ın imzasıyla emekli zammı Resmi Gazete'de yayımlanacak ve yürürlüğe girecek. Bu ek iyileştirme zammının yılbaşından önce tamamlanması bekleniyor.

MİLYONLAR 2024 OCAK AYINDA ZAM ALACAK

Emeklinin yeni yıl zamları da aralık ayı enflasyonu ile birlikte ortaya çıkacak. Ocak ayı başında 6 aylık enflasyon rakamlarının kesinleşmesi sonrası emekli maaşları yeniden artacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YILBAŞINI İŞARET ETMİŞTİ

Emekli maaşlarına yapılması beklenen düzenleme ile ilgili ABD dönüşünde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Fazla uzamaz, 2024'e inşallah bunun kararlarını vermiş olarak gireriz." demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşları ile ilgili ocak ayını işaret etti ve şunları söyledi:

"Fazla uzamaz. Yani en kısa zamanda. İlgili bakanım zaten çalışmalarını sürdürüyor. Dönüşte zaten bir araya gelip, 'Ne durumdasın, ne yaptın, ne yapıyorsun?' kendisinden bunun bilgilerini de alacağız. Ama 2024'e inşallah bunun kararlarını vermiş olarak gireriz.

Biz ekonominin kronik problemlerini çözerken işçilerimizin, memurlarımızın yanı sıra emeklilerimizi de enflasyona ezdirmemek için çabalıyoruz. Bu konuda attığımız adımlar mevcut. Emeklilerimizin sıkıntılarını da biliyoruz. Toplumun tüm kesimlerine yönelik adımlar attığımız gibi onların da yaşam koşullarını iyileştirici adımlar atacağız. Uyguladığımız Orta Vadeli Programın başarıya ulaşmasıyla birlikte oluşacak refah artışında toplumun tüm kesimleri gibi tabii ki emeklilerimiz de payını alacaktır. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da emeklilerimizin hak ettikleri refah düzeyine ulaşmaları için gayret göstereceğiz."

Kaynak: Anadolu Ajansı, TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...