Tgrt Haber

Emekliye çifte zam: İki sistemli formül devreye alınacak! Maaş artışı için izlenecek takvim belli oldu

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, Sabah
05 Ekim 2023 12:53 - Güncelleme : 05 Ekim 2023 13:03
Emekliye çifte zam: İki sistemli formül devreye alınacak! Maaş artışı için izlenecek takvim belli oldu

Emekliye müjde! Zam takvimi belli oldu. Hükümet tarafında emekli maaşlarına yapılacak zam için hummalı bir çalışma yürütülüyor. Maaşlara yapılacak artış ile ilgili çalışmaya hız verilirken emekliyi nefes aldıracak her türlü formül etraflıca değerlendiriliyor. OVP ile birlikte belirlenen yol haritasında enflasyonun maaşlar üzerindeki etkisini aza indirecek önlemler ekonomi yönetiminin öncelikli gündemi arasında yer alıyor. 2024’e çeyrek kala emekliye yapılacak zam ile ilgili çalışmanın takvimi de netleşti. Öte yandan iyileştirme ve oranı şimdilik net değil ancak, 3 aylık enflasyona göre emeklinin ocak zammı neredeyse ortaya çıktı. İşte emekliye zamda adım adım izlenecek yol ve ocak zammı tahminleri

Emekliye çifte zam geliyor! Milyonlarca emeklinin gözü kulağı maaşlara yapılacak zamlara çevrildi. Maaşlarda öncelikle iyileştirme için düzenleme yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bizzat verdiği talimat sonrasında ekonomi yönetimi hazırlıklarına başladı. Meclis'in açılmasıyla beraber emekliye zam için çalışmalar hızlanırken SSK, Bağ-Kur emeklisinin zammı için iki aşama olacak. İlki için düzenleme hazırlıkları başladı. Bakanlıklar iyileştirme için çalışmalarına hız verdi. Öncelikle yapılacak düzenlemelerle önce 7.500 TL olarak uygulanan 'En düşük emekli maaşı​' artacak. Kök aylık hesabı yapılarak maaşlara önce bir iyileştirme zammı yansıyacak. Öte yandan ocak zammı için de 3 aylık enflasyon​ belli olurken, zam da kendini belli etti. Şimdiden maaşlar hesaplanırken, yıl sonu tahminleri de yapılmaya başlandı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ARTACAK

Aralık 2022'de 3.500 TL olarak uygulanan taban emekli maaşı, Ocak ayında önce 5.500 TL ardından Nisan 2023'te 7.500 TL'ye yükseltildi. Bu 6 aylık dilimde toplam artış yüzde 114'ü aştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni emekli zammı​ düzenlemesi için düğmeye bastı. En düşük emekli maaşının bütçe çalışmalarının meyvelerini vermesiyle en geç Kasım ayında yeniden belirlenmesi bekleniyor.

TABAN AYLIK BELİRLENECEK

Emeklinin maaşı, kendi emeklilik koşullarına göre belirleniyor. Buna göre bir kök aylık hesaplanıyor. Bu rakama yüzde 4'lük ek ödeme ekleniyor. Eğer bu maaş yasal olarak belirlenen taban aylığın altında ise Hazine desteği ile emekli maaşı 7.500 TL'ye tamamlanıyor. Emekli taban aylığı ara zam ile artmasıyla beraber Hazine desteği de yükselmiş olacak.

EMEKLİ ZAMMI TAKVİMİ NETLEŞTİ

Emekliye zam için süreç başladı. Bakanlıklar emekli gündemiyle bir araya gelirken Meclis’te bütçe çalışmalarının akabinde emekliye yapılacak artış da hükümetin odağında olacak. Emekli maaş zammında izlenecek yol haritası da ortaya çıktı. Sabah'ın haberine göre, bütçe çalışmasının tamamlanması sonrasında ilk olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı emekli zammı için taslak çalışma ortaya koyacak. Hazırlanan çalışma Kanun teklifine dönüştürülerek Meclis'e gelecek. TBMM Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nuna sunulacak ve Genel Kurul'da oylanacak. Kabul edilirse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla emekli zammı Resmi Gazete'de yayımlanacak ve yürürlüğe girecek.

2024 ZAMMI DA OCAKTA BELLİ OLACAK

Emeklinin yeni yıl zamları da aralık ayı enflasyonu ile birlikte ortaya çıkacak. Ocak ayı başında 6 aylık enflasyon rakamlarının kesinleşmesi sonrası emekli maaşları yeniden artacak.

 

Kaynak: TGRT Haber, Sabah
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...