Tgrt Haber

Enflasyon farkı hesaplandı! 2023 en düşük emekli ve memur maaşı ne kadar olur?

03 Kasım 2022 16:49 - Güncelleme : 03 Kasım 2022 17:49
Enflasyon farkı hesaplandı! 2023 en düşük emekli ve memur maaşı ne kadar olur?

Gelecek yılda memur maaşlarında hangi oranda zam yapılacağı merak edilirken bugün açıklanan enflasyon rakamları memur enflasyon farkının şekillenmesini sağladı. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, ekim ayı enflasyonu yıllık yüzde 85,5 olarak ilan edildi. Diğer yandan yine enflasyon oranlarına bağlı olarak yeni yılda yapılacak olan emekli maaş zamları da yeniden hesaplanmaya başlandı. 2023’te emekli ve memur maaşları ne kadar olacak?

Eylül ayında yüzde 83 olarak açıklanan enflasyonun ekim ayında yüzde 85 olarak açıklanmasının ardından gözler yeni yılda yapılacak olan emekli memur maaşlarına çevrildi. Memur maaşlarıenflasyon​ farkına ve toplu ve sözleşmede belirlenen oranlara göre belli oluyor. Emekli maaşları​ ise yine enflasyonla orantılı olarak arttırılıyor. 

MEMUR MAAŞLARI İÇİN ENFLASYON FARKI BELLİ OLDU

Memurlar ocak ve temmuz aylarında yılda iki kez olmak üzere zam alıyor. Bu zamların belirlenmesinde ise enflasyon farklı etkili oluyor. Diğer yandan emekli maaşları da alım gücü düşünüldüğünde ülkede belirlenen enflasyon oranlarına göre belirleniyor. 

Temmuz ayında açıklanan verilere göre enflasyon farkı yüzde 2,37 oldu. Ağustos ayında ise yüzde 1,46 olarak açıklandı. Eylül’de yüzde 3,08 olurken son verilere göre ekim ayında 3,54 oldu. Son dört ayın toplamına bakıldığında enflasyon farkı 10,45 olarak ortaya çıkıyor. Memur maaşlarında toplu sözleşmeden kaynaklı bir oran daha eklenecek. Şu an en düşük memur maaşı 9.105 TL. Enflasyon ve toplu sözleşme farkı ile bu oran 10 bin TL’nin üzerine çıkacak.

Enflasyon farkı hesaplandı! 2023 en düşük emekli ve memur maaşı ne kadar olur?

EMEKLİ MAAŞLARINDA SON DURUM NEDİR?

Temmuz ayında emekli maaşlarına yüzde 42,35 oranında zam yapıldı. Yapılan zammın ardından en düşük Sgk ve Bağ-Kur emeklisi maaşı 2 bin 500 liradan 3 bin 500 liraya çıkarıldı. Yeni yılda emekli maaşlarının iyileştirilmesi bekleniyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan​ konu hakkında yaptığı açıklamada "Küresel ekonomik krizin ülkemize olan etkileri sebebiyle sıkıntı yaşayan her kesimi rahatlatacak adımları attık, atmayı da sürdüreceğiz. Asgari ücret​, memur ve emekli maaşına kadar tüm kısımların gelirlerini ciddi şekilde yılbaşından itibaren tekrar yükselterek enflasyonun refah kaybını aşama aşama gidermekte kararlıyız." sözlerini kullanmıştı.

Diğer yandan emekli maaşlarının asgari ücrete eşitlenmesi konusunda bir beklenti söz konusu. Açıklanan enflasyon verilerine göre en düşük emekli maaşı yüzde 4 aylık oranlar baz alındığında 3879 olabilir. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Faruk demirhan 4 Kasım 2022 13:49

Geçen aya göre daha az market alışverişi yapmama rağmen banka algoritması geçen aydan daha fazla market alışverişi yapmışım diye bilgi mesajı gönderiyor. Bir aldığımız ürünü aynı fiyata almak hayal oldu. Kira artışlarına gelen sınır neden her ürüne gelmiyor. Emekli maaşı neden askeri ücretin altında sürekli azalıyor. Neden askeri ücret altında kalanlardan hala vergi alınıyor

Sonraki Haber Yükleniyor...