ABD ekonomisine dair endişeler, yatırımcıları yeniden güvenli liman olan altına yönlendirdi. Dünya Altın Konseyi’ne göre sadece Mart ayında 8,6 milyar dolarlık altın ETF’lere aktı.
Ekonomik belirsizlik, artan enflasyon korkuları ve jeopolitik riskler… Tüm bu faktörler, yatırımcıları yeniden altına yöneltti. Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) yayımladığı son rapora göre, yılın ilk çeyreğinde küresel altın destekli borsa yatırım fonlarına (ETF) 226 tonluk rekor düzeyde giriş oldu. Bu miktarın değeri yaklaşık 21 milyar doları buluyor.
Mart ayında ise 92 tonluk altın girişiyle 8,6 milyar dolarlık yatırım gerçekleşti. Bu, pandeminin zirve yaptığı 2020 yılından bu yana en yüksek ikinci çeyreklik seviyeye işaret ediyor.
Küresel ETF'lere olan bu yönelimin büyük kısmı, %61 oranıyla Kuzey Amerika merkezli fonlardan geldi. Bu bölgedeki yatırımcılar, faiz artırımları ve daralan likidite nedeniyle borsalardan çekilip daha güvenli limanlara yönelmiş durumda.
WGC analistleri, “Borsalardaki geri çekilme, likidite endişeleri ve süren parasal sıkılaşma politikaları, yatırımcıları altına yönelten en önemli etkenler oldu” ifadesini kullandı.
Bir süredir diğer bölgelere göre sönük kalan Avrupa piyasaları da hareketlenmiş durumda. Mart ayında 13,7 tonluk altın ETF alımıyla Avrupa, ilk çeyrekte 4,6 milyar dolarlık giriş kaydetti. Bu, 2020'nin ilk çeyreğinden bu yana en yüksek seviye.
İngiltere, İsviçre ve Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde altına olan ilginin arttığı belirtiliyor. WGC raporuna göre, İngiltere Merkez Bankası’nın faiz oranlarını sabit tutması, zayıf borsa performansı ve yükselen altın fiyatları talebi tetikledi. Almanya’da ise hükümetin büyük harcama planı sonrası tahvil getirilerindeki artışa rağmen yatırımcılar altına yönelmiş durumda.
Mart ayında Asya merkezli fonlara 9,5 tonluk giriş yaşandı. Bu artışta en büyük pay Çin ve Japonya’nın. Özellikle altının diğer varlıklara kıyasla gösterdiği güçlü performansın yanı sıra küresel ticaret politikalarındaki riskler Asya’daki talebi destekledi.
Altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş, geçmiş zirvelerle karşılaştırılmaya başlansa da WGC bu ralliye güveniyor. Raporda, “Geçmiş dönemlerle kıyaslandığında bu yükseliş ne çok uzun ne de çok büyük. Temel veriler 2011 ve 2020 zirvelerine kıyasla çok daha sağlam” deniliyor.