Tgrt Haber

Esnafın gözü düzenlemede: BAĞ-KUR’lu ile SSK'lının prim günü eşitleniyor mu?

Editör: İmran Baran / Kaynak: TGRT HABER
24 Aralık 2023 17:00 - Güncelleme : 24 Aralık 2023 17:09
Esnafın gözü düzenlemede: BAĞ-KUR’lu ile SSK'lının prim günü eşitleniyor mu?

SSK’lı ve BAĞ-KUR’lunun prim gün sayısının eşitlenmesi konusu gündemdeki yerini koruyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Ticaret Bakanı Bolat, Bağkur prim gün sayısı ile alakalı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çalışma yaptığını açıkladı.

Bir kuruma bağlı olarak çalışıp emekli olan SSK’lılar hem daha az gün sayısı ile emekli oluyor. SSK’lı emekli daha yüksek emekli aylığı alırken bağımsız çalışan ve kanunda tanımlanmamış meslek gruplarını kapsayan BAĞ-KUR’lular hem daha yüksek gün sayısı ile emekli oluyor hem de daha az emekli aylığı alıyor. Uzun zamandır gündemdeki yerini koruyan BAĞ-KUR’luların SSK’lılarla prim gün sayısının eşitlenmesi konusu Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı işaret etmesiyle yeniden hareketlendi. Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın konuyla ilgili çalışma yaptığını belirtti.

Sosyal güvenlik açısından işçiler, bir iş yerinde çalışanlar SSK’ya, kendi adlarına işletmesi olanlar ve esnaflar ise Bağkur’a bağlı. SSK’da kadınlar 7 bin 200 gün prim ödeyerek 20 yılda ve 58 yaşında, erkekler de 9 bin gün prim ödeyerek 25 yılda ve 60 yaşında emekli oluyor.

Bağ-Kur​'da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9 bin prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor. Bağkur'luların emeklilik​ süresi 5 yıl fazla Yani Bağkur'luların emeklilik süresi SSK’lılardan 5 yıl daha fazla. Ayrıca kısmi emeklilik süresi Bağkur'da 5 bin 400 günken SSK​'lı çalışanlar için 4 bin 500 gün. İste gündemde Bağkur'lu ve SSK’lıların bu prim gününün eşitlenmesi konusu var. Bağkur'lular SSK’lılarla aynı prim gün sayısıyla emekli olmak istiyor.

EYT​'siz, yaş, prim, sigorta şartı değişti! 1800 gün eksik günle 5 yıl erken emeklilik şansı doğdu! 2000 ila 2008 arası SSK ve Bağkurlular için şartlar yeniden güncelleniyor. Bağ-Kur'luların emeklilik prim gün sayısının 7200'e düşürülmesi için başlatılan çalışmalar hızla devam ediyor. Bu önemli düzenlemenin 2. Torba Yasa kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulması bekleniyor. Yapılacak olan düzenleme ile Bağ-Kur sigortalıları, emeklilik için gereken prim gün sayısını daha erken tamamlayabilecek. İşte düzenleme hakkında son gelişmeler...

BAĞ-KUR’LULARA 5 YIL EVVELİNDEN EMEKLİ OLMA HAKKI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-Kur’luların emeklilik prim gün sayılarının 7200’e düşürülmesi ile ilgili çalışmalar hakkındaki soruya “Bu konuda talimatlarımızı aldık, çalışmalarımıza başladık.” cevabını vermişti.

Yapılacak çalışmayla Bağ-Kur’lulara 5 yıl öncesinden emekli olma hakkının tanınacağını kaydeden Işıkhan, bütçe disiplini doğrultusunda bu hedeflerini de gerçekleştireceklerini söyledi.

SGK’ da SSK – Bağ-Kur prim eşitleme gerçekleşirse, Bağ-Kur’da 9000 olan prim gün sayısı​ 7200’e düşecek. Düzenleme tamamlandığında Bağ-Kur’lular, 5 yıl öncesinden emekli olma hakkı elde edecek. Konu ile ilgili düzenlemenin 2. Torba Yasa ile TBMM’ ye gelmesi ön görülüyor.

BAĞ-KUR’LULAR EYT KAPSAMINA GİRİYOR MU?

Bağ-Kur’lu erkek çalışanlar 9000 prim gün sayısını, kadın çalışanlar 7200 prim günü tamamladıklarında yaş şartı aranmadan EYT’ den yararlanabiliyor.

9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan Emekli Sandığı’na bağlı memurlardan erkek memurlar 9000 prim gün sayısını, kadın memurlar da 7200 prim günü tamamladıklarında EYT düzenlemesinden yararlanabilecekler. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra BAĞ-KUR kapsamında çalışmaya başlayan erkek ve kadınlar için 9000 prim günü geçerli. 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayan erkeklerin 9000, kadınların ise 7200 günü varsa emekli olabiliyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat esnafa erken emeklilik düzenlemesi için detaylı açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat, düzenlemenin esnaf için önemli bir adım olduğunu ifade ederek, "Esnafımızın uzun süredir beklediği 7 bin 200 iş günü şartıyla ilgili çalışmaları en kısa sürede hayata geçireceğiz. Bu düzenleme, esnafımıza emeklilik hakkında daha erken ve kolay bir şekilde ulaşma imkanı sağlayacak." dedi.

Yapılacak düzenlemeyle Bağ-Kur'lulara 5 yıl öncesinden emekli olma hakkının tanınacağını kaydeden Işıkhan, bütçe disiplini doğrultusunda bu hedeflerini de gerçekleştireceklerini bildirdi.

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, İhlas Haber Ajansı’na yeni torba yasayı değerlendirdi. Torba yasanın yeni yılda emekli aylıklarında yapılacak düzenlemeleri kapsayacağını söyleyen Karakaş, “Aralık ayında görüşülmesi beklenen torba yasada özellikle memur maaşları, SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin maaşlarıyla ilgili göstergelerin şekillenmesi ilk gündemlerden biri olacaktır” diye konuştu.

Bağ-Kur ve SSK prim eşitlemesinin de torba yasada yer alacağını, böylece esnafın 5 yıl daha erken emekli olabileceğini söyleyen Karakaş, “Geçmiş tarihlerde defalarca çıkan prim affına rağmen prim borçlarını ödeyemeyen Bağ-Kur’lulardan özellikle esnaf ve sanatkarların prim eşitlemesi dediğimiz yani 9 bin gün olan primlerinin 7 bin 200 gün prime düşürülerek, 5 yıl daha erken emekli olmalarını sağlayan düzenlemenin de torba yasada yer alması bekleniyor.

Bu düzenlemenin torba yasada yer almasıyla beraber şirket ortakları, bilanço esasına göre defter tutanlar, özetle esnaf ve sanatkar tabiri içerisinde yer almayanların faydalanması söz konusu olmayacaktır.

Sadece Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na bağlı olan berberler, kuaförler, lokantacılar ve ayakkabıcılar gibi esnaf ve sanatkarların faydalandırılması öngörülmektedir” dedi.

Kaynak: TGRT HABER

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...