Ev kiralayayım derken dolandırılmayın... Sahte ev ilanlarındaki taktiklere dikkat!
Ev kiralamak her geçen gün kabus haline gelirken, kiracıların yeni çilesi sahte ilanlar. Yüzlerce kişiyi ağına düşüren dolandırıcılar uyguladıkları taktiklerle kaporayı alıp ortadan kayboluyor.
Türkiye'nin en canını yakan meselelerinden biri de konut krizi. Yeni evlenenlerin, evini değiştirmek isteyenlerin, satın almaya gücü yetmediği için kiralık dairelere yönelenlerin karşılaştıkları fiyat tablosu her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Kira fiyatlarındaki artışın önüne geçilemediğinden vatandaşlar, uyguna ev bulmakta zorlanıyor. Hal böyle olunca kiracılar, dolandırıcıların yeni avı haline geldi.
GERÇEK BEDELİN YARISINA İLAN VERİLİYOR
İnternet üzerinden kiralık ev ilanı veren dolandırıcılar, vatandaşlardan kapora aldıktan sonra kayıplara karışıyor. Ucuz ev vaadi yöntemiyle birçok kişi dolandırılıyor. Sahte ev fotoğraflarının internet sitelerine yüklenilmesinin ardından kiralık evler gerçek bedelinin yarısına ilana koyuluyor.
'EVE ÇOK TALİP VAR' YALANI
İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre, yarı fiyatına kiralık ev ilanı veren kişi arandığında, "Depozitoyu gönderin, eve çok talip var. Ben şehir dışındayım, gelince evi gösteririm" diye kandırılarak, kapora isteniyor.
'DEPOZİTO GÖNDERİRSENİZ SİZE OPSİYONLARIZ'
Konuyu değerlendiren Avukat Abdulsamet Çeker, kira fiyatlarının yükseldiği bu dönemde fırsatçıların ortaya çıktığını söyledi. Çeker, “Rayiç fiyatların yüksek olduğu yerlerde fırsat adı altında düşük bedellerle kira ilanları giriliyor. Daha sonrasında kiracılar bu ilan sahipleriyle görüştüklerinde ‘Bu evlerin çok fazla taliplisi var. Şu kadar miktar depozito göndermeniz durumunda evi size opsiyonlarız. Sonrasında gelip evi görebilirsiniz’ diyorlar. Bu konuşma farklı kişilerle farklı ilanlar altında gerçek olmayan fotoğraf ilanları ile gerçekleşiyor. Para transferleri gerçekleşince hesaplar siliniyor.Dolandırıcılık gerçekleşmiş oluyor” ifadelerini kullandı.
Kapora dolandırıcılığının yalnızca ev ilanlarında değil iş yeri ilanlarında, dükkan, ofis, araç kiralama, araç satın alma gibi durumlarda da gerçekleştiğini söyleyen Çeker, “Fiziksel olarak görmeden, canlı olarak görmeden bu işlere girişmek tavsiye edilir nitelikte şeyler değil. Artan kiraların olduğu dönemde haklı olarak uyguna kiralamak isteyenler bu tip ilanlara yönelebilir. Daha sonrasında uyguna getirmek isterken kendilerini bir anda dolandırılmış olarak bulabilirler” dedi.
Vatandaşlara tavsiyelerde de bulunan Çeker, “Asıl dikkat edilmesi gereken husus sadece ilandaki uygunluğa kanarak görmeden bir kapora bedeli ödenmemesi gerekiyor. Çünkü zaten kiralık dairlerin, ofislerin ya da emsal olabilecek her şeyin zor bulunduğu bir ortamda normal fiyatın yarısına verilmesi de çok mantıklı bir iş değil” diye konuştu.