Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahiplerini yakın takibe aldı. 2 milyona yakın konut mercek altına alınırken, denetime takılan yüzlerce konutun akrabalar tarafından kullanıldığı tespit edildi. Uzmanlar ‘Kaynana Vergisi’ne dikkat çekiyor ve uyarıyor: Akraba kullanımında bile konutlar için gelir vergisi ödenmesi gerekiyor.
Devlet ev sahiplerinin kira gelirlerini ve vergi durumlarini mercek altina aldi. Kira gelirlerinin vergi disi birakilmasinin önüne geçilmesine yönelik çalismalar devam ederken çogu konutun akrabalar tarafindan kullanildigi tespit edildi.
2 milyona yakin konutu yakin takibe alan Hazine ve Maliye Bakanligi kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip yaklasik 4,5 milyon konutun analiz edildigini açikladi. Bu çerçevede yapilan incelemelerde 2 milyon konutun kira potansiyeline sahip oldugu tespit edildi.
Ekonomim yazari Abdullah Tolu, konu ile ilgili yazisinda, "Su an yürürlükte olan vergiler arasinda "Kaynana Vergisi" diye bir vergi bulunmuyor. Ancak, adi tam olarak "Kaynana Vergisi" olmasa da, kaynanadan kaynaklanan bir vergi var!.. Bu duruma daha çok konutlarin kiraya verilmesi halinde karsilasiliyor." ifadelerini kullandi.
Tolu'nun yazisindaki ilgili bölümler su sekilde:
"Rahmetli Hocam Prof. Dr. Sükrü KIZILOT, her yil gelir vergisi beyan dönemi yaklasirken ya da beyanin yapilacagi Mart ayi içerisinde bu konuyu gündeme getirir, sahibi olduklari konutlarda kaynanalarini kira almadan oturtan gelin ve damatlari uyarirdi! Hatta bu konu kamuoyu tarafindan o kadar çok benimsendi ki, Sükrü Hoca kitaplarindan birisine “Kaynana Vergisi” adini verdi.
Evet, sahip olunan konutun kira alinmadan (kirasiz) kaynanalarin kullanimina tahsis edilmesi mümkün. Bu aslinda akraba olmanin da bir geregi. Ancak, kira alinmasa dahi, kaynananin kullanimina birakilan konutlar için gelir vergisi ödenmesi gerekiyor. Hemen sasirmayin, bu yeni bir düzenleme degil, yillardir yürürlükte. Isin enteresan yani, bu husus, uygulamada en çok atlanilan veya gözardi edilen konularin basinda geliyor.
Vergi Hukukunda “ev kirasiz, para faizsiz olmaz” kurali geçerli. Bu kurala göre, sahip olunan konutlar kira alinmaksizin baskalarinin kullanimina birakilamiyor. Bunu önlemek için Gelir Vergisi Kanunu’nda “emsal kira bedeli” düzenlemesi yapilmis bulunuyor.
Tapusu gelinin adina olan konutta kaynana oturursa, gelin hanim emsal kira bedeli üzerinden gelir vergisi yani "Kaynana Vergisi" ödeyecek, kendi annesi oturursa gelir vergisi ödemeyecek! Kaynana vergisini, konutun sahiplik durumuna göre damat veya gelin ödeyecek!
Söz konusu maddede sayilan “emsal kira bedelinin uygulanmayacagi kisiler” arasinda maalesef kaynanalar degil, amca, dayi, hala, teyze, yegen de yer almiyor.
Sahibi olduklari konutlarda kira almadan kaynanalarini, amca, dayi, hala, teyze, yegenlerini oturtanlarin, emsal kira bedeli üzerinden gelir vergisi ödemek zorunda olduklarini bilmelerinde fayda var. Bu atlanilacak bir sey degil, çünkü ciddi yaptirimlari var!"