Fahiş kira isteyen ev sahiplerinin hayalet ev oyununa “dur” denilecek! Kiralık ev sorunu başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde giderek içinden çıkılamaz duruma geldi. Hükümetin kiracıyı korumak için önlem olarak getirdiği yüzde 25 zam sınırı nedeniyle ev sahipleri evlerini kiralamak yerine boş tutmayı tercih ediyordu. Hayalet evlerin giderek çoğalması üzerine yeni düzenleme için çalışma başlatıldı. Fahiş fiyat için evini boş bırakan ev sahibine yüksek vergi geliyor.
Firsatçi ev sahiplerine kötü haber! Fahis kira beklentisiyle bazi ev sahipleri evlerini kiraya vermek yerine bos tutmayi tercih ediyordu. Sadece Istanbul’da binlerce evin bos tutuldugu ortaya çikinca hükümet dügmeye basti.
Hayalet evler ile ilgili çalisma baslatildi. Yeni düzenleme yolda! Türkiye genelinde bos tutulan evler tek tek tespit edilecek ve bölge bölge harita çikarilacak. Belirlenen bu evlerin ise vergileri yükseltilecek. Bu sayede mal sahiplerinin yüksek vergi yerine, satis fiyatinda veya kirada indirimi tercih etmesi saglanacak.
Yeni Safak'in haberine göre; Bu kapsamda Türkiye genelinde bos tutulan evlerin de bölge bölge haritasi çikarilacak. Vatandaslarin gelirin üzerinde artirilan kiralara karsi yeni çözüm planlari devreye alinacak. Yüzde 25’e sabitlenen kira artis orani yüzünden konutlarini kiraya vermek istemeyen malikler ‘uzun süren bakim/onarim’ bahanesine sarilarak, çok sayida konutun bos kalmasina ve krizinin daha da derinlesmesine neden oldu. AK Parti Meclis Grubu söz konusu konuyu takibine aldi.
Kisa sürede hayata geçirilecek uygulama ile bos konut sikintisi yasanan kentlerde, ‘evimi yüksek fiyattan kiralarim düsüncesiyle yillardir konutlarini bosta bekleten ev sahiplerinin’ emlak vergi yükü artirilacak. Böylece bu evlerin ikamete açilmasi hedeflenecek. Mal sahiplerinin yüksek vergi ödemek yerine evin satis fiyati ya da kirasinda indirime gitmesi saglanacak.
Bu sekilde arz sikintisi asilmaya çalisilirken bu kapsamda Türkiye’deki bos evlerin haritasi da çikartilacak. AK Parti Meclis Grubu’nda fikir düzeyinde olan çalismanin uygulama altyapisi için ilgili kurumlar nezdinde istisareler yürütülecek. Düzenlemenin kisa sürede tamamlanarak teklif olarak Meclis’e sunulmasi bekleniyor.