Kira anlaşmazlığında ilk arabulucuya gidilecek! Ev sahipleri ve kiracılar hızlı çözüm için masada olacak

Kira davalarında arabulucular devreye giriyor. Konut sahibi ile kiracı arasındaki uyuşmazlıklarda, tarafların uzun süren mahkeme süreçleri yerine arabuluculuk sistemiyle uzlaşması halinde iki-üç haftada sonuçlanacağını belirten hukukçular, sistemin, yargının yükünü de hafifleteceğini ifade etti.

Kira anlaşmazlığında ilk arabulucuya gidilecek! Ev sahipleri ve kiracılar hızlı çözüm için masada olacak
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
27.06.2023
saat ikonu 15:18
|
GÜNCELLEME:
27.06.2023
saat ikonu 15:18

Kira anlasmazliklarinda ev sahibi ve kiraci arasindaki gerilim sürüyor. Konut kira artisi oraninin üst sinirinin yüzde 25 olarak bir yil uzatilacaginin açiklanmasinin ardindan konut sahipleri ile kiracilar arasindaki olasi uyusmazliklar yeniden gündeme geldi.

Taraflar sorunun çözümü için mahkemeye basvururken, dava süreci ise 2 yila kadar uzayabiliyor. Uyusmazliklar nedeniyle mahkemelerde yogunluk olusturan kira davalarinda, taraflara hizli çözümü ise arabuluculuk sistemi sunacak.

1 EYLÜL'DE ARABULUCUYA GIDILMEDEN DAVA AÇILAMAYACAK

TBMM Genel Kurulu'nda 28 Mart'ta kabul edilen yargida yeni düzenlemeleri içeren Icra ve Iflas Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun kapsaminda, kira iliskisinden kaynaklanan uyusmazliklar dava sarti olarak arabuluculuk kapsamina alindi. 1 Eylül'de yürürlüge girecek düzenlemeyle kiraci ve kiralayan arabulucuya basvurmadan dava açamayacak.

Avukat Mehmet Baykurt, AA muhabirine, geçen yil baslatilan kira fiyatlarinda üst sinir uygulamasinin bir yil uzatilmasini degerlendirdi.

Kira artislarindaki üst sinirin yüzde 25 ile sinirlandirilmasinin kiraci ve ev sahibini karsi karsiya getirdigini belirten Baykurt, "Her ne kadar bu düzenleme yapiliyorsa da takdir edersiniz ki ülkemizdeki ve dünyadaki ekonomik gelismeler, enflasyon oranlarini göz önünde bulundurdugumuzda kira artislarinin sinirlandirilmasi kiralayan ile kiraci arasinda son dönemlerde çok ciddi sorunlar meydana getirmektedir." ifadelerini kullandi.

Bazi sorunlari taraflarin kendi imkanlariyla çözdügünü, birçogunun da sorunun çözümü için mahkemeye basvurdugunu dile getiren Baykurt, söyle konustu:

"Kira artis oranini begenmeyen gerek kiraci, gerekse kiralayan mahkemelere basvurmaktadir. Son iki yil içerisinde bu konularla ilgili yargi sistemimizde çok ciddi is yogunlugu olusmaya basladi. Mahkemelerdeki dosya yogunlugundan dolayi dogal olarak hakimler de bu konuyla ilgili uzun süreli durusma günleri vermektedir. Bu durum da yargi sisteminin tikanmasina sebep olmaktadir, davalarin uzun süre devam etmesine sebep olmaktadir."

ARABULUCULUKLA SORUN DOSTANE BIR SEKILDE ÇÖZÜLECEK

Arabuluculugu, "Aradaki sorun ve sikintinin dostane bir sekilde çözülmesi" olarak tanimlayan Baykurt, kiraci-kiralayan iliskisinden kaynaklanan davalarla ilgili eylülde yürürlüge girecek arabuluculuk sistemi ile dosya yogunlugunun azalacagina inandigini kaydetti.

Yasa çiktigi andan itibaren kiraci ile ev sahibinin olasi sorunlarda ilk olarak arabulucuya basvuracagini belirten Baykurt, "Arabuluculuk sistemi yargi yükünü hafifleten, daha da hizlandiran bir müessesedir. Bununla da su hedefleniyor; yargida, mahkemelerde olusan dosya yogunlugu azalsin, anlasmazliklar adaletli ve hizli sonuçlansin. Bu sekilde vatandasin yargiya güveni daha artmis olur." degerlendirmesini yapti.

DAVA AÇILSA BILE ÜST SINIR YÜZDE 25'I GEÇEMEYECEK

Avukat Mehmet Baykurt, arabulucularin baroya kayitli bu alanda egitim alan uzman avukatlar olduguna isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Taraflar bu konuda basvurularini yaptigi zaman avukat her iki tarafi çagiriyor, talepleri iletiyor, uzlastirabiliyorsa bunu hemen sonuca götürüyor. Her iki tarafin kabulüyle olusan sonuç da zaten mahkeme ilami hükmündedir. Arabulucunun taraflari uzlastirma süresi en fazla bir hafta, 10 gün ya da bilemedin 20 gündür ama siz arabuluculukta anlasamadiginiz zaman dogal olarak anlasmayan taraf mahkemeye basvuracak. Mahkeme süreci de en az 1-2 yil sürmektedir."

Baykurt, konut sahiplerinin taraflar arasinda sözlesme varsa 5 yili doldurmadan kira tespiti için dava açamayacagini, 5 yili asmamis sözlesmeler kapsaminda kira artislarinin dava açilsa bile üst sinirin yüzde 25'i geçemeyecegini sözlerine ekledi.

ARABULUCULUK, MADDI TASARRUF DA SAGLAYACAK

Arabulucu avukat Elçin Bazu da arabuluculuk sisteminin hem maddi hem zaman tasarrufu sagladigini belirterek, "Arabuluculuk ücretini ödemekten imtina eden kisi yargilama safhasinda daha büyük bir masrafa katlanmak zorunda kalacak. Çünkü arabuluculuk sisteminde belki 800-900 lira, belki daha da düsük bir ücret ödeyecekken yargilamada bilirkisi raporu gelecek, harçlar ödenecek, ilam, vekalet ücreti ödenecek, bunlar hesaba katildigi zaman ciddi bir meblag ortaya çikiyor." diye konustu.

Bazu, arabuluculuk sisteminde masraflarin anlasmaya göre esit ya da bir tarafça ödendigini, mahkeme süreçlerinde ise masraflarin davayi kaybeden kisi tarafindan karsilandigini anlatti.

ETİKETLER
#kiracı
#kira artışı
#arabuluculuk
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.