Tgrt Haber

Eylül ayı enflasyonu açıklanacak! Ev sahibi ve kiracıları bu veriyi bekliyor

Editör: Kübra Çelepi / Kaynak: tgrthaber.com
02 Ekim 2024 10:15 - Güncelleme : 02 Ekim 2024 10:18

Ekim ayı kira artış oranını merak eden ev sahibi ve kiracıların gözü perşembe gününe çevrildi. Eylül ayı enflasyon verisi yarın TÜİK tarafından açıklanacak. Eylül ayı enflasyon beklenti anketi de sonuçlandı. Beklentiler yüzde 1,50 ile yüzde 2,50 aralığında yer aldı. Ekonomistler, bir önceki ay yüzde 51,97 olan yıllık enflasyonun yüzde 48,11'e ineceğini tahmin etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı enflasyon​ verilerini yarın saat 10.00'da açıklayacak. Enflasyonla birlikte, ekim ayı kira artış oranı da belli olacak. Yarın açıklanacak olan Eylül ayı enflasyonu öncesinde Eylül ayı enflasyon beklenti anketi de belli oldu.  Özellikle emekli maaş ve kira zammı hesaplaması yapacak olanlar eylül ayı enflasyon verilerini merak ediyor. Peki, kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Eylül ayı enflasyonu açıklanacak! Ev sahibi ve kiracıları bu veriyi bekliyor - 1. Resim


EYLÜL AYI ENFLASYONU NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Enflasyon verileri yarın açıklanacak. TÜİK​ 3 Ekim Perşembe günü kritik veriyi duyuracak. Hem ev sahipleri hem de kiracılar açısından büyük önem taşıyan enflasyon oranı ile birlikte, ekim ayı kira artış oranı da belli olacak.

Eylül ayı enflasyonu açıklanacak! Ev sahibi ve kiracıları bu veriyi bekliyor - 2. Resim


ENFLASYON BEKLENTİ ANKETİ

Merkez Bankası hizmet enflasyonundaki iyileşmenin ancak son çeyrekte gerçekleşebileceği beklentisi içindeyken AA Finans'ın beklentileri de belli oldu. Ankete katılan ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 2,09 olarak gerçekleşti. Eylül ayı için enflasyon beklentileri yüzde 1,50 ile yüzde 2,50 aralığında kaldı. Ekonomistler bir önceki ay yüzde 51,97 olan yıllık enflasyonun yüzde 48,11'e ineceğini tahmin etti.

Merkez Bankası’nın üçüncü çeyrekteki, eylül ayı tahmini de yüzde 2.5 dolayında.

Eylül ayı enflasyonu açıklanacak! Ev sahibi ve kiracıları bu veriyi bekliyor - 3. Resim


ENFLASYONUN ÖNCÜ GÖSTERGESİ BELLİ OLDU

Enflasyonun öncü göstergesi olan İstanbul enflasyonu belli oldu. İTO, İstanbul'da eylül ayında perakende fiyatların aylık yüzde 3,90, yıllık ise yüzde 59,18 artış gösterdiğini açıkladı.

İTO’nun ücretliler geçinme endeksi ile TÜİK’in TÜFE’si birebir kıyaslanamaz çünkü kapsam ve ağırlıklar farklılık gösterir. Ancak İTO’nun oranı yine de önemsenmesi gereken bir gösterge olarak kabul edilir.

Eylül ayı enflasyonu açıklanacak! Ev sahibi ve kiracıları bu veriyi bekliyor - 4. Resim


AĞUSTOS TÜFE - ÜFE KAÇ GELDİ?

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ağustosta aylık bazda yüzde 2,47, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 1,68 artış göstermişti. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 51,97, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 35,75 olarak hesaplanmıştı.

Eylül ayı enflasyonu açıklanacak! Ev sahibi ve kiracıları bu veriyi bekliyor - 5. Resim


EKİM KİRA ARTIŞ ORANI NETLEŞECEK

Ekim ayı kira artış oranı da enflasyon verilerinin ardından belli olacak. Ağustos ayında enflasyon yüzde 2,47 artış göstermiş ve yıllık enflasyon yüzde 51,97 olarak kaydedilmişti.

Eylül ayı enflasyonu açıklanacak! Ev sahibi ve kiracıları bu veriyi bekliyor - 6. Resim


KİRA ARTIŞ ORANI NASIL HESAPLANIR?

İşte örnek konut artış oranı hesaplama;

  • Mevcut Kira Bedeli: 20.000,00 TL
  • Kira Artışı Yapılacak Ay: Eylül 2024
  • Girdiğiniz Artış Oranı: %25
  • Kira Artış Tutarı: 4.500,00 TL
  • Aylık Yeni Kira Tutarı: 24.500,00 TL
  • Yıllık Yeni Kira Tutarı: 294.000,00 TL

Eylül ayı enflasyonu açıklanacak! Ev sahibi ve kiracıları bu veriyi bekliyor - 7. Resim

Kaynak: tgrthaber.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ayşe 2 Ekim 2024 11:25

Umarım kira artışı bu kadar çok olmaz, insanlar zor durumda kalır zaten

Sonraki Haber Yükleniyor...