Tgrt Haber

EYT prim desteği detayları ortaya çıktı: Alt ve üst sınır değişti, tutar belli oldu

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
26 Nisan 2023 09:33 - Güncelleme : 26 Nisan 2023 09:49

SGK, EYT kapsamında emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışamaya devam edecekler için uygulanacak prim desteğinin detaylarını açıkladı. Brüt ücretin yüzde 32’si oranındaki Sosyal Güvenlik Destek Priminin 7.5 puanı işçi payı, 24.5 puanı ise işveren payından oluşuyor. Prim desteğinin uygulanması ile kesilen tutar alt ve üst sınırları değişirken indirilecek aylık prim tutarı 3.753 TL’ye kadar çıkabilecek.

EYT​ kapsamında emekli olduktan sonra aynı iş yerinden çalışamaya devam edecekler için uygulanan destek priminin detayları SGK​ tarafından açıklandı. Emekli olduktan sonra 4A’lı (SSK) olarak tekrar çalışmaya başlayanlar için sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesiliyor. Brüt ücretin yüzde 32’si oranındaki SGDP’nin 7.5 puanı işçi payı, 24.5 puanı ise işveren​ payından oluşuyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin hayata geçmesinin ardından çalışma yaşamına son vermek istemeyen milyonlarca kişi için yeni bir düzenleme uygulanacak. 5 puanlık prim indirimi ile beraber işverenin yetişmiş işgücünü koruyabilmesi sağlanacak. Teşvikin uygulanabilmesi için emekli olan kişinin 30 gün içinde aynı işyerinde tekrar çalışmaya başlaması gerekiyor.

SGDP KODU İLE GİRİŞ BİLGİSİ VERİLMELİ

Emeklilik​ nedeniyle işten ayrılacak olan çalışanın ‘08-Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle’ kodu ile işten çıkışının sağlanması gerekiyor. Emeklilik başvurusu sonrası yeniden çalışmaya başlayacak olan çalışanın, işyeri tarafından ‘Sosyal güvenlik destek primi’ sigortalılık kodu ile sigortalı işe giriş bildirgesi verilmesi gerekiyor.

İŞVERENİN GEÇİKME ZAMMI OLMAMALI

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yayımladığı genelge ile 5 puanlık indirimin uygulanmasına yönelik olarak takip edilmesi gereken adımlar yayımlandı. İşte aranan şartlar

-Çalışanın işten ayrılış bildirgesi 3 Mart 2023 tarihi ve sonrasında emekli aylığı talebi nedeniyle verilmeli ve işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içerisinde aynı işyerinden sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamalı.
-Çalışan 3 Mart 2023 tarihi ve sonrasında emekli aylığı talebinde bulunmalı ve bu talebe istinaden 5510 Sayılı Kanun’un EYT’lilere emekliliği düzenleyen geçici 95’inci maddesi kapsamında ilk defa emekli aylığı bağlanmalı.

-İşyeri özel sektör işverenine ait olmalı.
-Aylık prim ve hizmet belgesi/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi yasal süresi içinde verilmeli.
-Tahakkuk eden primler yasal süresi içinde ödenmeli.
-İşverenin Türkiye genelinde yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçları bulunmamalı.
-İşverenin çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespit bulunmamalı.
Bu şartların varlığı halinde 5 puanlık prim indirimi uygulanacak.

AYLIK PRİM TUTARI ARTACAK

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, Sosyal güvenlik destek primi, brüt asgari ücret (10.008 TL) ile bunun 7.5 katı (75.060 TL) arasında değişen brüt kazanç üzerinden alınıyor. Beş puanlık prim indirimi de bu alt ve üst sınır içinde yer alan kazanca uygulanacak. İndirilecek aylık prim tutarı 500.40 TL ile 3.753 TL arasında olacak.
Örneğin, çalışanın brüt kazancı 40.000 TL ise normalde 3.000 TL’si işçi, 9.800 TL’si işveren payı olmak üzere 12.800 TL sosyal güvenlik destek primi ödenir. Bu kişi EYT kapsamında emekli olup aynı işyerinde çalışırsa 3.000 TL’si işçi, 7.800 TL’si işveren payı olmak üzere 10.800 TL sosyal güvenlik destek primi ödenecek, kalan 2.000 TL tutarındaki prim ise Hazineden karşılanacak.

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...