EYT'de ortalama maaş belli oldu! SGK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı tek tek hesaplandı: Tam 8.733 TL
Aylardır süren EYT maratonunda sona gelindi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle EYT’liler ilk maaşlarını alabilecek. Ödemelerin 1 Mart tarihi itibari ile yatması beklenirken bağlanacak aylık maaşın ortalama 8 bin 733 lira olacağı açıklandı.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.EYT’ye ilişkin kanun teklifi 7 Şubat Salı günü Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesinin ardından kanunlaştırılacak. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu yaptığı bir açıklamada EYT’lilerin ilk maaşlarını mart ayı itibari ile alacaklarını açıkladı. EYT’den yararlanmak isteyen 1 milyon 100 bin kişi SGK’nın yolunu tuttu. İlk etapta 2,2 milyon kişi emekli olması beklenirken borçlanma tutarı 44 milyar liraya ulaştı.
KİMLER HEMEN EMEKLİ OLACAK?
Teklifi göre, sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 ve daha önce başlayan SSK’lılardan 5000–5975 prim gününü, kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar yasa yürürlüğe girdiğinde hemen emekli olabilecek. Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR’a tabi olanlardan kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim gününü tamamlayanlar da yasa çıktığında emekliliğe hak kazanacak.
ÇALIŞANLAR İÇİN YÜZDE 5 DESTEK PRİMİ
Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içinde tekrar işe başlayan çalışanlar için yüzde 5 destek primi verilecek. Komisyonda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 28 Aralık 2022’de EYT’de yaş sınırı olmayacağını açıklamasının ardından borçlanma için 28-29-30- 31 Aralık’ta SGK’ya 1 milyon 100 bin kişinin müracaat ederek borçlanma için tahakkukta bulunduğunu belirterek, “4 gün içinde tahakkuk 44 milyar lira ama tahsilat olmadı. Şubat ayının sonuna doğru ödemelerini gerçekleştirmiş olacaklar” dedi.
ORTALAMA MAAŞ 8 BİN 733
AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir’in, EYT’de aylık bağlama oranlarıyla ilgili verdiği bilgiye göre, ortalama aylık tutar; SSK’dan emekli olacaklar için 7 bin 797 lira, Bağ-Kur’dan emekli olacaklar için 5 bin 811 lira, Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklar için 12 bin 389 lira, tüm kurumlar için ortalama ise 8 bin 733 lira olacak. Hemen emekli olabilecek 2,2 milyon sigortalının ortalama yaşı 48.5, ortalama emekliliğe kalan süre ise 6.3 yıl olarak hesaplandı.
4 MİLYON 800 BİN KİŞİ ETKİLENECEK
Yaş şartının kalkmasıyla birlikte EYT’den 2.2 milyon kişi hemen emekli olabilecek. Bu sayının 1.7 milyonu SSK’lı, 89 bini Bağ-Kur’lu, 496 bini Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalışıyor. SSK’lı 3,5 milyon, Bağ-Kur’lu 619 bin, Emekli Sandığı’nda ise 669 bin olmak üzere, emeklilik için yaşı bekleyen ve ilerleyen yıllarda bekleyecek olan toplam 4.8 milyon kişi bulunuyor.
PRİM KAYBI OLURSA MALİYET 255 MİLYAR OLUR?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanvekili Kürşad Arat, aktif-pasif oranının şu anda 2’ler civarında olduğunu belirterek, EYT düzenlemesinin maliyetine ilişkin olarak Komisyon’a yaptığı sunumda özetle şu bilgileri verdi: “Emekli aylığı yani emekli olduktan sonra ödeyeceğimiz maaş, bir maliyet unsuru. İkincisi, prim kaybı yani bu kişilerin hepsi emekli olur ve hiç çalışmazlarsa SGK’nın bundan kaynaklanacak bir sigorta prim kaybı olacak, bu da maliyetimiz oluyor. Üç, bayram ikramiyesi; bu yasalaştıktan sonra her iki bayram ikramiyesini de almaya hak kazanıyorlar. Dört, 4/A’lar, SSK’lılar açısından düşündüğümüzdeki maliyetin unsuru şu: Burada kamu işçileri de var. Kamu işçilerinin hem maaşı hem de bunlara ilişkin bir kıdem tazminatı var. Bunların işten ayrılmasından kaynaklanan bir maaş tasarrufu var. Bunun yanında emekli olanların yerini alacakların bir maaş yükü var. Bunun konsolide etkisi, kamu personel bütçe etkisini de 9,5 milyar olarak görüyoruz. 4/A’lılar için toplam net etkinin 131 milyar lira olmasını öngörüyoruz.
EYT’Lİ OLDUKTAN SONRA ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEKLERDE PRİM KAYBI OLMAYACAK
EYT’li olarak tanımladığımız, bu şartları sağlayanların ne kadarının çalıştığına baktığımızda bunların yüzde 87’si çalışıyor yani emekli olduktan sonra da büyük ihtimalle çalışmaya devam edecekler. Teknik olarak bunlarda bir prim kaybı olmasını beklemiyoruz. Aynı kişilerin muhtemelen çalışıyorlarsa emekli olduktan sonra da çalışmaya devam edeceğini bekliyoruz. 4/A’lılar için prim kaybı olmayan maliyetin 194.4 milyar, prim kaybının olması durumunda ise maliyetin yaklaşık 255 milyar arasında olmasını öngörüyoruz. Ama net rakam mümkün değil çünkü emekliliği hak ettiği halde bu grup içerisinde yer alıp emekli olmayı tercih etmeyecek insanlar olabilir.”