Tgrt Haber

Faiz kararı öncesi gram altın düşüşte, ons tarafında Powell baskısı sürüyor

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
21 Haziran 2023 11:48 - Güncelleme : 21 Haziran 2023 12:42
Faiz kararı öncesi gram altın düşüşte, ons tarafında Powell baskısı sürüyor

Fed faiz kararları ons altını 3 ayın en düşük seviyesine indirirken TCMB’nin yarın alacağı karar tüm piyasaları etkileyecek. Gram altının bir günlük grafikte değer kaybettiği gözlenirken ons tarafı kritik seviyelerin altında beklemeye devam ediyor. Kapalıçarşı piyasası ve ekranlarda makas aralığı kapandı, analistlerden yeni tahminler geldi.

Ons altın​ Fed Başkanı Jerome Powell’in açıklamalarına odaklanırken gram altın​ Merkez Bankası tarafından alınacak faiz kararlarına odaklandı. Dolar​ kurundaki geri çekilmeye bağlı olarak gram altında da düşüşler gözlendi. Gram çarşamba günü sabah saatlerinde dün çıktığı 1.480 TL seviyesinin altında kalarak 1.467 TL’den işlem görüyor. Ons altın ise son iki seansta yüzde 1'den fazla değer kaybederek 1.940 dolar seviyesine tutundu.

TÜM DEĞERLİ METALLER BASKI ALTINDA

Fed faiz kararlarının şahin algılanması dolara olan talebin artmasına ve altın fiyatlarının son üç ayın en düşük performansını göstermesine neden oldu. Bir önceki seansta sert kayıplar yaşayan altın yüzde 1 değer kaybetti. Powell’in sunumu öncesi tüm değerli metaller baskı altında kaldı. Son veriler, ABD'de konut başlangıçlarının bir yılın en hızlı yükselişini göstererek, yüksek borçlanma maliyetlerine rağmen ekonominin dayanıklılığına işaret ediyor ve daha fazla parasal sıkılaştırma için alan sağlıyor.

GRAM GÜNE DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Altının gram fiyatı, güne düşüşle başlamasının ardından 1.465 lira seviyesinde işlem görüyor. Powell’in konuşmasına yönelik beklentiler ve Merkez Bankası faiz kararı altın fiyatlanmalarını etkisi altına alacak gibi görünüyor. TCMB​ mayıs ayında faizleri 8.5’te sabit tuttu. Ekonomi yönetiminin değişmesiyle faizlerde artışa gidileceği konuşuluyor.  Ekonomistler, politika faizinin 1075 baz puan artışla yüzde 19,25'e çıkarılacağını tahmin ediyor. Faizlerde yaşanan artışların altın fiyatlarında düşüşleri destekleyebileceği tahmin ediliyor.

Faiz kararı öncesi gram altın düşüşte, ons tarafında Powell baskısı sürüyor

ZAYIF DOLAR ALTINI DESTEKLEYEBİLİR

Öte yandan Quantitative Commodity Research analisti Peter Fertig, altın için yaptığı yorumda zayıflayan doların değerli metalleri desteklediğini ifade ediyor. Fertig, altının perşembe günkü kongre ifadeleri öncesinde kendi aralığında kalacağını söyledi. Diğer taraftan yatırım bankası SP Angel analistleri bir notta, “Fed başkanından ABD faiz görünümüne ilişkin daha fazla netlik alamadıklarını ifade ediyorlar. Buna göre bu yıl en az bir 25 baz puanlık faiz artışının yeniden fiyatlandırılmasının ardından zayıflayan ABD Hazine tahvillerine bir miktar yön vereceğini belirtiyorlar.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...