Tgrt Haber

Fed faiz indirim sinyali verdi, İslam Memiş altında dudak uçuklatan seviyeyi açıkladı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
14 Aralık 2023 12:28 - Güncelleme : 14 Aralık 2023 12:37
Fed faiz indirim sinyali verdi,  İslam Memiş altında dudak uçuklatan seviyeyi açıkladı

Amerikan Merkez Bankası aralık ayı FOMC toplantısı sonrası faizleri sabit bıraktığını duyurdu. Faizler 22 yılın zirvesinden kalırken gözler altın ve dolar fiyatlarına çevrildi. Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş 2024 yılı için beklenen seviyeyi açıkladı.

Amerika Merkez Bankası Fed​ toplantısı sonrası faizleri 5,25-5,50 aralığında tuttuğunu açıkladı. Fed Başkanı Powell​, ek faiz​ artış ihtimalinin tamamen masadan kalkmadığını belirtti. Dolar endeksi​ faiz kararı sonrası 102 seviyesine gerilerken ons altın​ perşembe günü 1.900 TL seviyelerini geride bıraktı. 

ONS VE GRAM ALTINDA YÜKSELİŞ

Ons altın ABD TÜFE verileri ve faiz kararları sonrası yeni rekorlara kapı aralayacak seviyeleri test etti. Ons 2.038 dolara kadar çıkarken gram altın güne yükselişle başlamasının ardından ekranlarda 1.902 TL’ye kadar yükseldi. Çeyrek altın 3 bin 120 liradan, cumhuriyet altını 12 bin 750 liradan satılıyor. Ons altın dolar endeksinin zayıflaması ve hazine getirilerinin gerilemesiyle son bir haftanın en güçlü seyrine başladı. 

FED’DEN FAİZ İNDİRİMİ SİNYALİ

Öte yandan tüm piyasalar Fed Başkanı Powell’in açıklamalarını merakla takip etti. Fed Başkanı ek faiz artışı ihtimalinin masadan kalkmadığını açıkladı. Faiz indirimin için zamanın henüz tartışıldığını söyleyen Powell, “Birçok ekonomik gösterge normale dönüyor. Sıkılaştırma döngüsünde politika faizinin muhtemelen zirvede veya zirveye yakın olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Fed dot plot olarak bilinen noktasal grafiklerde 2024’te 3 faiz indirimi öngördü. 

Fed faiz indirim sinyali verdi,  İslam Memiş altında dudak uçuklatan seviyeyi açıkladı

DOLAR ENDEKSİ GERİLEDİ

Fed'in üst üste üçüncü toplantısında faiz oranlarını sabit tutması ve 2024'te toplam 75 baz puanlık faiz indirimi sinyali vermesiyle dolar endeksi 102,5'in altına geriledi. Dolar/TL, güne değer kazancıyla başlamasının ardından 29,0470 seviyelerinden işlem görüyor.

DÜŞÜŞLER KALICI DEĞİL

Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın fiyatları hakkında yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Ons altın fiyatı dün 1973 dolar seviyesine kadar geriledi. En kısa sürede kendini 2000 dolar üstüne atacak. Düşüşler kalıcı mı değil. Yine 2020 dolar direnç seviyesini beklemeye devam edeceğiz.

HEDEF SEVİYE 2 BİN TL

Gram altın TL fiyatı tarafındaki düşüşler kalıcı değil. Serbest piyasada tekrar 1950-1970 TL aralığını beklemeye devam ediyorum. Altın gram fiyatı hedefi 2000 TL seviyesi. Gram TL 2000 lirada normalleşen ve bu seviyeyi dipte hedef alacak.

2024 TAHMİNİ BELLİ OLDU

Yukarı yönlü hareketlerde gram altın 2024 yılında 2500-2700 TL seviyesini hedef aldı. Fed'in faiz kararı piyasaları fiyatlayacak. ECB faiz kararı açıklamasına kadar geniş bant aralığında dalganan bir piyasa görülecek. Bu hafta kısa vadeli pozisyon açmayın"

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...