Tgrt Haber

Son dakika! Faize 'enflasyon' ayarı! ABD merkez bankası beklenen kararı verdi

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
14 Haziran 2023 21:15 - Güncelleme : 14 Haziran 2023 21:30

Son dakika haberi: Dolar, altın, borsa ve kripto para yatırımcıları tarafından yakından takip edilen ABD Merkez Bankası (FED) faizi %5,00 - %5,25 aralığında sabit tuttuğunu açıkladı. Bu bankanın 15 ay sonra 'pas' geçtiği ilk karar oldu.

ABD Merkez Bankası​ (FED) 5 aylık faiz​ artırım döngüsünü sonlandırarak bu ayı 'pas' geçti ve faizi yüzde 5,00-5,25 aralığın sabit tuttu. 

Dün ABD'de açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), mayısta aylık bazda yüzde 0,1, yıllık bazda ise yüzde 4 artarak beklentilerinin altında kaldı. Böylece yıllık enflasyon, Mart 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Enflasyon verilerinin ardından Fed​'in bugünkü Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, politika faizinin sabit tutulacağına kesin gözüyle bakılıyordu.  

SON 16 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİ 

Fed, mart ve mayıs toplantılarında da faiz oranını yine 25'er baz puan yükselterek 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25 aralığına çıkarmıştı. 

Fed'den yapılan açıklamada, faiz oranının sabit tutulması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi. 

SABİT KALDI 

Açıklamada, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 oranında enflasyon hedeflediği belirtilerek, bu hedeflerin desteklenmesi için federal fon oranının yüzde 5-5,25 aralığında tutulmasına karar verildiği aktarıldı.

Böylece Fed, politika faizini 15 ay sonra ilk kez sabit tuttu.

ENFLASYONDA GERİLEME

ABD'de enflasyon, geçen yıl haziranda yıllık bazda yüzde 9 ile 1981'den itibaren en yüksek seviyeyi görmesinin ardından son olarak mayısta yüzde 4'e geriledi.

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...