Düzce'nin Bataklı Çiftlik köyünde 3 dönümlük alan üzerinde 3 yıl önce üretimine başlanan aronya meyvesinde ilk hasat yapıldı. Faydaları saymakla bitmeyen meyve, bahçede 250 TL manavlarda ise 400 TL'den alıcı buluyor.
Kandaki kolesterol seviyesini dengede tutarak damar tikanikliginin ve pihti olusumunun önüne geçmesiyle bilinen aronyanin hasadi sürüyor. Düzce'nin Batakli Çiftlik köyünde 3 dönümlük alan üzerinde 3 yil önce üretimine baslanan aronya meyvesinde ilk hasat yapildi. 200 kilo aronya toplayan Düzceli çiftçi Samim Yavuz, tarlalarinda findiga alternatif bir ürün olmasi için bu meyveye yöneldiklerini ifade etti.
Yavuz, "2020 yilinda bu fidanlarin dikimini gerçeklestirdik. Aronya tibbi aromatik bir bitki. Alternatif bir ürün olur düsüncesiyle diktik. Diger bahçelerimizde kavak ve findik ekili. Farkli bir ürün oldugu için bunu tercih ettik. Bir zahmet olmadan olmuyor. Findiktan zor oldugu söylenemez. Tabii bir emek vermek gerekiyor" dedi.
Aronya agaçlarinin ilerleyen yillarda daha yüksek verim saglayacagini öngören Samim Yavuz, "Her yil ürünün verimi giderek artacak. Bu sene ilk ürünleri aliyoruz. 150 ila 200 kilogram arasinda bir verim almis olacagiz ama ilerleyen yillarda 1.5-2 ton arasinda verim vermesini bekliyoruz" seklinde konustu.
Aronya meyvesinin kilo fiyatinin 150 ila 250 lira arasinda degistigini belirten Yavuz, "Su anda ürünün fiyati 150 ila 250 lira arasinda degisiyor. Kurutulmus olmasi fiyat degisikligi yapiyor. Bu aralikta gidiyor. Marketlerde ise kilosu 400 liraya kadar çikiyor. Aronya meyvesi kan dolasimini düzenleyici bir etkisi var. Özellikle bagisikligi düzenleyen bir etkisi var. Bunu da belli bir oranda tüketmek gerekiyor. Bagisikligi güçlendirmek amaciyla sürekli kullanilirsa ters bir etki yapabilir. Bunun tüketilmesi gereken miktar sabah 20 ila 25 arasinda. Aksam'da 20-25 adet tüketilebilir. Bu durumda bagisikligi güçlendirici etkisi görülebiliyor" diye konustu.