Tgrt Haber

Fiyatı 50 lira birden düştü! Altın yılını yaşayan Yediveren İnciri yüzleri güldürdü!

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
25 Ağustos 2023 12:01 - Güncelleme : 25 Ağustos 2023 12:14

Dünyada sadece Manisa’nın Turgutlu ilçesinde 900 dönüm alanda yetiştirilen ve topladıkça yeni mahsul veren Yediveren İnciri adeta altın yılını yaşıyor. İlk hasatta 80 TL’ye kadar satılan incir, şu an 25-30 TL’den satılıyor.

Bir yılda defalarca verim alınabilen Yediveren İncirinde sezonun ikinci hasadı başladı. Kuzey Yarımkürede ilk incir hasadının yapıldığı ve sadece Manisa’nın Turgutlu​ ilçesinde yetişen aroması ve lezzetiyle ünlü Hem verimi hem de fiyatıyla üreticilerin yüzünü güldüren Yediveren inciri adeta altın yılını yaşıyor.

COĞRAFİ İŞARET BEKLENİYOR

Yıllık 8 bin ton hasat yapılan incirin bu seneki fiyatlarından memnun olan üreticiler sabah erken saatlerde topladıkları incirleri en geç saat 09.00’da Turgutlu haline götürerek satışını gerçekleştiriyor. İncir üreticileri sadece Turgutlu’da yetişen Yediveren İnciri için patent ve coğrafi işaret alınmasını istedi.

Yediveren inciri altın yılını yaşıyor.

FİYATI 50 BİRDEN DÜŞTÜ!

Turgutlu’nun 7 mahallesinde başta Yediveren olmak üzere Bursa Siyah İnciri gibi farklı çeşitlerin de yetiştirildiği incirler dallarındayken akan ballarıyla lezzetlerine lezzet katıyor. Bu sene incir fiyatlarının ve verimin oldukça güzel olduğunu kaydeden Osmancık Mahallesi sakinlerinden Kevser Çetin, “Bu incir Yediveren inciridir. 10 Haziran’da hasada başlarız ve ekim ayının ortasına kadar toplarız. Tadı da lezzeti de güzeldir. İhracatta yapılıyor. Parasından da memnunuz. Çalışana Allah veriyor. Şu an 25-30 TL’den satılıyor ama ilk çıktığında ilk ilk hasatta 80 TL’ye kadar sattık. Sabah 05.00-05.30 gibi geliyoruz ve gün aydınlanana kadar en geç 09.00’a kadar toplamayı bitiriyoruz. Alışkın olduğumuz için bize zor gelmiyor. Alışkın olmayana zor gelir.” dedi.

“DÜNYANIN İLK ÇIKAN İNCİRİ”

Osmancık Mahalle Muhtarı ve aynı zamanda incir üreticisi olan Salim Çetin ise, “Dünyada ve Türkiye’de ilk çıkan incir i olan Yediveren İncirini yetiştiriyoruz. Turgutlu’ya has bir incir. Turgutlu’nun da Avşar, Dalbahçe, Kurudere, Yayla, Aşağı Bozkır, Yukarı Bozkır ve Osmancık olmak üzere sadece bu 7 mahallede yetişir. Dünyanın ilk çıkan inciridir.” diye konuştu.

Turgutlu'da incir bereketi yaşanıyor.

Mahalleye ilk inciri getiren isimlerden biri olan Muhtar Salim Çetin’in babası Mustafa Çetin, en büyük uğraşlarının meyve olduğunu belirtti. Fiyatlardan memnun olan bir diğer incir üreticisi Hüseyin Sarı, “Mahsulümüz bu sene çok iyi geçti” dedi. İncir bahçesinde oğluna yardım eden Emine Karaduğan ise şunları söyledi: “Sabah seriniyle gelip 2 saat içinde incirlerimizi toplayıp gidiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...