Tgrt Haber

Fiyatı makul karşılandı! Arıcıları 'tatlı' telaş sardı

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
25 Ağustos 2023 13:05 - Güncelleme : 25 Ağustos 2023 13:52

Çiçek florası bakımından zengin olan Yozgat’ta bu yıl bal hasadı Ağustos ayında başladı. Bu yıl balın kilogramı 150 ila 200 lira arasında satışa sunuluyor. Bu sezon verim düşük olsa da arıcıları tatlı bir telaş sardı. Tüketiciler de fiyatı makul karşıladı.

Faydaları saymakla bitmeyen bal​ birçok yörede doğal yöntemlerle piyasaya sunuluyor. Verimi yüksek ballardan biri de Yozgat’ta bulunuyor. Mayıs ve Haziran aylarının aşırı yağışlı geçmesi nedeniyle nektarlı bitkilerden faydalanamayan arılar bu yıl geç bal verdi. Yozgat’ta her yıl 20 Temmuz’da başlayan bal hasadı bu yıl aşırı yağış nedeniyle Ağustos ayına sarktı.

BALIN FİYATI 150 LİRADAN SATIŞA ÇIKTI

Kent genelinde 592 yerli ve yabancı arıcıyı bal hasadı telaşı sardı. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarının fazla yağışlı geçmesi sonucu arılar, çiçeklerdeki nektar ve polenden yeterince faydalanamayınca kovanlar zayıf kaldı ve verim yarı yarıya düştü. Bu yıl balın kilogramı 150 ila 200 lira arasında satışa sunuluyor.

Yozgat'ta bal telaşı başladı.

VERİM YÜZDE 50 DÜŞTÜ

Yozgat​ Arıcılar Birliği Başkanı Hasan Ali Karaca, yağışların bol olması nedeniyle havaların serin geçtiğini ve çiçeklerin süreli yıkanması yüzünden arıların çalışamadığını söyledi. Kovanların zayıf kaldığını ve verimin bu yıl yarı yarıya düştüğünü ifade eden Karaca, her yıl Temmuz ayının 20’sinde başladıkları bal hasadına bu yıl 20 Ağustos’ta başladıklarını söyledi. Karaca, verimin yaklaşık yüzde 50 düştüğünü belirtti.

Merkeze bağlı Evci köyünde 20 yıldır arıcılıkla uğraşan Ali Sarı ise 250 kovan arı ile bal ürettiğini söyledi. Sarı, “Temmuz ayının sonunda bal hasadına başlamamız gerekirdi. Bu sene hava şartlarından dolayı çok gecikti.” şeklinde konuştu.

Öte yandan tüketiciler de fiyatları makul bulduklarını paylaştı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...