Goldman Sachs Baş ekonomist Hatzius'a göre, doların yüzde 5’lik değer kaybı buzdağının sadece görünen kısmı. Yatırımcıların ABD varlıklarından çıkışı hızlanırsa, dolar daha da zayıflayabilir.
Goldman Sachs’ın baş ekonomisti Jan Hatzius, doların değer kaybına ilişkin endişe verici bir tablo çizdi. Financial Times’ta kaleme aldığı yazısında Hatzius, son dönemde yaşanan yüzde 5’lik düşüşün aslında daha büyük bir dalganın habercisi olduğunu savundu. Ona göre, yatırımcılar ABD piyasalarına olan ilgisini kaybetmeye başlarsa, dolar üzerindeki baskı daha da artacak.
Hatzius, genellikle bu tür sorulardan kaçtığını söylese de bu kez görüşünü net bir şekilde ortaya koyarak “Düşüş daha bitmedi, dolar halen uzun vadeli ortalamasının oldukça üzerinde” dedi. 1973'te dalgalı kura geçilmesinden bu yana ölçülen veriler ışığında, dolar şu anda ortalamanın iki standart sapma yukarısında. Bu seviye daha önce sadece 1980’lerin ortası ve 2000’lerin başında görülmüştü. Ve her iki dönemde de dolar ciddi şekilde, yüzde 25-30 oranında değer kaybetmişti.
IMF verilerine göre, ABD dışı yatırımcıların ABD'deki toplam pozisyonu tam 22 trilyon dolar. Bu rakam, bu yatırımcıların toplam portföylerinin üçte birine denk geliyor. Daha çarpıcı olan ise, bu yatırımların büyük kısmının döviz korumasız olması. Hatzius, bu kadar yüksek bir maruziyetin, yatırımcıların pozisyon azaltmaya başlaması durumunda dolar üzerinde yıkıcı bir etki yaratabileceğine dikkat çekiyor.
Üstelik sadece yeni yatırım yapılmaması bile yeterli olabilir. “ABD’nin cari açığını finanse edebilmesi için yılda 1.1 trilyon dolarlık yabancı sermaye girişi gerekiyor” diyen Hatzius, bu ilginin azalmasının hem doların değerini hem de ABD varlık fiyatlarını olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.
Goldman Sachs, ABD ekonomisine dair büyüme tahminlerini de aşağı yönlü revize etti. Banka, 2024 sonundan 2025 sonuna kadar olan dönem için büyüme beklentisini yüzde 1’den yüzde 0,5’e çekti. Hatzius’a göre bu yavaşlama, politika belirsizlikleri ve FED’in bağımsızlığına dair artan şüphelerle birleşince yatırımcıları daha da tedirgin edebilir.
Doların zayıflayabileceğini kabul eden Hatzius, buna rağmen doların rezerv para birimi statüsünü kaybedeceğini düşünmüyor. “Doların küresel değişim ve değer saklama aracı olarak gücü hâlâ çok derin,” diyerek, önceki büyük dalgalanmalara rağmen doların liderliğini koruduğunu hatırlatıyor.
Zayıf doların etkileri yalnızca döviz piyasasıyla sınırlı kalmayacak. Hatzius’a göre, ithalat maliyetlerinin artması tüketici fiyatlarını yukarı çekecek. Gümrük vergileriyle birleştiğinde, çekirdek enflasyonun yüzde 3,5 seviyesine çıkabileceği tahmin ediliyor.