Tgrt Haber

Gözler Merkez'de! Faizi ne kadar artırılacak? Ünlü ekonomistten faiz ve dolar tahmini: Geri çekilecek

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
20 Haziran 2023 15:20 - Güncelleme : 21 Haziran 2023 09:16

Piyasaların gözü kulağı Merkez’in vereceği faiz kararında… Genel olarak piyasalar faiz artırılmasını bekliyor. Peki ne kadar artırılacak ve dolar nasıl etkilenecek? 2020 Kasım ayındaki faiz kararını hatırlatan ekonomist Reçber, “18 ila 25 arasında bir politika faizi artırılacak. Dolar geri çekilecektir” dedi. 

Yeni Merkez Bankası​ Başkanı Hafize Gaye Erkan​ başkanlığında para politikası kurulu​ 22 Haziran'da toplanacak. Merkez Bankası haziran ayı faiz beklentisi ne, faiz artıracak mı? Faiz kararı döviz ve gram altına nasıl yansır? Ekonomist Halil Reçber, 18 ila 25 arasında bir politika faizi kararı alınabileceğini söyledi. 

YÜZDE 18 İLE 25 ARASI 

Kademe kademe Merkez Bankasının faiz artırımına gidebileceğini kaydeden Reçber, “Merkez Bankası en az yüze 18 ile 25 arasında bir faiz artımı olacaktır. Birkaç faiz artımı ile enflasyondaki yükseliş kontrol altına alınacaktır. Uygulamalar olacaksa piyasa faiz artırımında görmek ister. Arkasından mali disiplin ve iktisat politikaları çerçevesinde adımların peşi sıra geleceğini düşünüyorum. Faiz artırımı​ en önemli silahtır” dedi.

TL’YE TALEP ARTACAK, DOLAR GERİ ÇEKİLECEK

Reçber, Türkiye borçlanmayı devam ettirtiyorsa bunun yabancı ülkelerin Türkiye’ye güveninin gösterdiğini kaydetti. 2020 Kasım’da Merkez Bankası Başkanı değiştikten sonra politika değişikliğine gidildiğini hatırlatan Reçber, şunları söyledi:

“Hızlı bir şekilde TL’ye talep olmuştu. Piyasa beklentiye giriyorsa almak istediğini alana kadar devam edebilir. Faiz yüzde 25 faiz artırılırsa TL’ye geçiş hızlı olabilir, kademeli artarsa daha yavaş bir geçiş olur. Genelde TL’ye kademeli olarak dönüş hızlanabilir. Dolar biraz geri çekilecektir. Uzun bir süre sonra normal politikalara dönülmesi bile kafi. Borsayı da olumlu etkileyecektir.”

 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...