Tgrt Haber

Gram altın Fed baskısına rağmen bir haftanın en yüksek seviyesinde!

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
22 Ağustos 2023 11:43 - Güncelleme : 22 Ağustos 2023 14:29
Gram altın Fed baskısına rağmen bir haftanın en yüksek seviyesinde!

Tüm piyasaların gözleri Fed Başkanı Jerome Powell’ın cuma günü Jackson Hole’da yapacağı toplantıya çevrildi. Ons altın küresel piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak kritik seviyelerinin altında seyretmeye devam ediyor. Gram altın bir haftanın en yüksek seviyesinden işlem görüyor.

ABD faizlerinin bir süre daha yüksek kalacağına dair işaretler altın fiyatları​ üzerindeki baskıların artmasına neden oldu. Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 1.662 lira seviyesinden işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 2.730 liradan, Cumhuriyet altını 11.020 liradan satılıyor.

FED​ BELİRSİZLİĞİ VARLIK FİYATLARINI ETKİLİYOR

Anadolu Ajansı’ndan yer alan habere göre, başta ABD olmak üzere merkez bankalarının gelecek döneme ilişkin para politikalarındaki belirsizliklerin devam etmesi varlık fiyatlamalarını zorlaştırırken, tahvil faizlerinin son yılların zirvesine çıkması diğer varlıkların alternatif maliyetlerinin artmasına sebep oluyor.

Dün ABD'nin 30 yıllık tahvil faizi son 12 yılın, bugün ise 10 yıllık tahvil faizi son 16 yılın zirvesini test ederken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek ay yüzde 85 ihtimalle politika faizini sabit bırakacağı, yüzde 40 ihtimalle kasımdaki toplantıda ise 25 baz puan faiz artışına gideceği öngörülüyor.

POWELL AÇIKLAMALARI MERAKLA BEKLENİYOR

Analistler, piyasalarda gözlerin Fed Başkanı Jerome Powell​'ın Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'ndaki konuşmasında vereceği mesajlara çevrildiğini belirterek, Powell'ın "şahin" mesajlar vermesi dahilinde bile bunun nihai faiz oranının en fazla yüzde 5,50-5,75 seviyesinde belirlenmesi şeklinde yorumlanabileceğini ifade etti.

Bu durumun yeni günde altının ons fiyatını desteklediğini aktaran analistler, makroekonomik verilerden alınacak mesajların da altının ons fiyatında oynaklığı artırabileceğini söyledi. Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise ABD'de Philadelphia Fed imalat endeksi ile ikinci el konut satışları verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.920 doların direnç, 1.890 doların destek konumunda bulunduğunu kaydetti.

YILSONU ALTIN TAHMİNİ ONS BAŞINA YÜZDE 7 DÜŞTÜ

Anadolu Yatırım teknik bülteninde şu ifadelere yer verildi: ONS altın haftanın ilk işlem gününü 1889 dolardan yatay yönde tamamladı. Değerli maden gün içerisinde 1884-1898 bandında hareket etti. Dolar endeksinin (DXY) 103,14 (50 haftalık AO) seviyesinin üzerindeki kararlı duruşu, değerli madeni baskılamaya devam ediyor. Küresel piyasalarda bu hafta odak Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasında olacak.

Gram altın Fed baskısına rağmen bir haftanın en yüksek seviyesinde!

Geçtiğimiz hafta açıklanan FOMC tutanaklarında verilen şahin tutumunun devam edip etmeyeceği merak ediliyor. Dün UBS analistleri geçtikleri bir müşteri notunda yıl sonu altın tahminini ons başına yüzde 7 düşürerek 1.950 dolara çekerken önümüzdeki yıl ise nominal bir rekor değere ulaşmasını beklediklerini belirtti.

Değerli madende geçen hafta gerçekleşen 50 Günlük AO’nun 200 Günlük AO’yu aşağı yönlü kesmesi (death cross) ile başlayan düşüş trendi haftanın ilk gününde yerini tepki alımlarına bıraktı. Gün içinde 1884 seviyelerine kadar gerileyen değerli madende son beş ayın en düşük seviyelerinden hareket sürüyor. Yukarı yönlü 1900-1912 dirençleri takip edilebilir. Ons altında teknik olarak pozitif görünümün artması için 1937 (200 Günlük AO) doların geçilmesi gerekmektedir.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

 

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...