Tgrt Haber

Gram altın psikolojik seviyeyi test etti: 21 Wall Street analistinden çok konuşulacak tahmin

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
12 Haziran 2023 11:37 - Güncelleme : 12 Haziran 2023 11:53
Gram altın psikolojik seviyeyi test etti: 21 Wall Street analistinden çok konuşulacak tahmin

Altın piyasaları hem yurt içinde hem yurt dışında iki kritik gelişmeye odaklandı. Ons tarafı bu hafta açıklanması beklenen Fed faizlerini bekliyor. 22 Haziran’da ise TCMB’nin faiz kararı belli olacak. Gram altın rekor seviyelere yükselmeye devam ederek psikolojik 1.500 TL seviyesine dayandı. Altın piyasalarının nabzını tutan 21 analist ise çok konuşulacak bir tahminde bulundu.

Gram altın​ tarihi zirveleri test etmeye devam ediyor. Fed​ belirsizliğine rağmen ons altında yukarı yönlü hareketlenme gözlendi. Yurt içinde altın fiyatları seçimlerin ardında başladığı ralliyi sürdürüyor. Ayrıca, Merkez Bankası’nın gelecek hafta açıklayacağı faiz kararı da piyasaların şekillenmesinde etkili olacak. 

1.500 TL SEVİYELERİNE DAYANDI

Döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketlenmelere bağlı olarak gram altın tarihi zirveye çıktı 1.500 TL psikolojik sınırını aşan gram kapanışın yüzde 1 üzerinde 1.490 liradan işlem görüyor. Altının gram fiyatı, haftaya yükselişle başlamasının ardından saat 10.15 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 1 üzerinde 1.490 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın​ 2.450 lira, Cumhuriyet altını​ da 9.900 liradan satılıyor.

FED TARAFINDAN KARIŞIK MESAJLAR GELİYOR

Bu hafta ABD enflasyon verileri faiz kararlarına faiz kararı piyasaların fiyatlanmasına karar verecek. Piyasalar yüzde 70 Fed faizlerinin değişmeyeceğine dair beklenti içine girerken bazı analistler sıkı para politikasına devam edileceğine dair görüş bildiriyor. Diğer merkez bankalarının faiz kararları da etkili olacak. BOJ'un cuma günü aşırı gevşek para politikasını sürdürmesi beklenirken, ECB'nin yapışkan enflasyonla mücadele etmek için politika faizini bu hafta ve temmuz ayında tekrar 25 baz puan artırması bekleniyor.

2.000 DOLARIN ÜZERİNE ÇIKMAZ

SIA Wealth Management’ın baş piyasa stratejisti Colin Cieszynski, ons altın fiyatları için ons başına 2.000 doların üzerine çıkmasını beklemediğini ifade ederek şunları söyledi. FED’in faiz oranlarında bir duraklama sinyali vereceğini ve bunun altın fiyatlarını ons başına 20 dolar daha yukarı çekebileceğini düşünüyorum. Ancak duraklama, sıkılaştırma döngüsünün sonu anlamına gelmiyor. Altının 2.000 doların üzerine çıkması için gereken şey, Fed’in sıkılaştırma döngüsünün sona erdiğine dair net bir sinyal.

Gram altın psikolojik seviyeyi test etti: 21 Wall Street analistinden çok konuşulacak tahmin

21 WALL STREET ANALİSTİNDEN ALTIN TAHMİNİ

Öte yandan altın piyasalarının nabzını tutan Kitco News 21 Wall Street analistinin katılımı ile altın fiyatlarına yönelik beklentilerini paylaştı. Anket sonuçlarına göre, analistlerin yüzde 43’ü altında yukarı yönlü hareket bekliyor. Kitco News Altın Anketi’ni aktaran Kripto Coin’de şu ifadeler kullanıldı.

Aynı zamanda, iki analist, yani yüzde 10 gelecek hafta için düşüş eğilimi gösterdi. Diğer yandan, on analist yani yüzde 48; fiyatların yatay seyredeceğini düşünmekte.  Bu arada, online anketlerde 692 oy kullanıldı. Katılımcıların 435’i ya da yüzde 63’ü altının önümüzdeki hafta yükseleceğini düşünmekte. Diğer 159 kişi, yani yüzde 23’lük bir kesim fiyatların düşeceğini söylüyor. Son olarak, 98 kişi ya da yüzde 14’lük bir kesim yakın vadede nötr kalacağını belirtti.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...