Günlük kiralık evler otelcilere darbe vurdu! Yeni düzenleme yolda!

Otel fiyatlarındaki artış yerli turisti alternatif tatile yönlendirdi. Aile tatillerinde villalar, günlük kiralık evler ön plana çıkınca bu yaz oteller turizmde ağır darbe aldı. Beklenen doluluk oranına ulaşamayan oteller vergi yükü olmayan bu kiralamalar ile ilgili düzenleme bekliyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışma başlattı. Düzenleme ile kiralamada bazı yükümlülükler getirilecek.

Günlük kiralık evler otelcilere darbe vurdu! Yeni düzenleme yolda!
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
02.08.2023
saat ikonu 15:14
|
GÜNCELLEME:
02.08.2023
saat ikonu 15:14

Turizm sektöründe durgunluk bir süredir devam ediyor. Fiyatlar yüzünden yerli turist yönünü alternatif tatile çevirince oteller bos kaldi. Beklenen doluluk oranina ulasamayan oteller ise isyan etti. Sektör, günlük kiralik evlerle ilgili düzenleme bekliyordu. Kültür ve Turizm Bakanligi kiralama yapanlar için bazi yükümlülüklerin olacagi bir dizi çalisma gerçeklestiriyor.

GÜNLÜK KIRALIK EVLERE YÖNELIM YÜKSEK!

Otelcilik sektörü, günlük kiralik evlerle ilgili yapilacak düzenlemeleri bekliyor. Sektör, yapilacak düzenlemelerle esit sartlarin olusmasini istiyor. Kisi basi gecelik harcamalarin 100 dolara yükseldigi ilk 6 ayda geceleme sayilarindaki gerilemenin günlük kiralik evlere olan yönelimden kaynaklandigi düsünülüyor.

DÜNYADAKI ÖRNEKLERI GIBI YAPILACAK

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, 2023 yili ilk 6 aylik turizm verilerini açikladi. Geçen yilin ayni döneminde 10,5 olan gecelik konaklama 9,9 geceye geriledi. Kisi basi gecelik harcama yüzde 11,9 artarak 99,9 dolara yükseldi. 2017 yilinda 62 dolara kadar düsen kisi basi gecelik geliri 100 dolara yaklasti.

Bu gelismelere ek olarak Bakan Ersoy, günlük kiralik ev kiralamalari yapanlara belli yükümlülüklerin getirilecegini, uygulamanin dünyadaki örnekleri gibi yapilacagini açikladi. Turizm sektörünün en önemli ayaklarindan olan otel yönetimleri bu açiklamalardan memnun oldular.

OTELCILERE DARBE VURUYOR

Günlük kiralamalarin otelcilik sektörünü olumsuz etkilediginin altini çizen üst düzey yönetici Mehmet Aksekili, “Otele gelen müsteriler yaz aylarinda genelde tatil için geliyorlar fakat kisin ise is ve saglik turizmi için geliyorlar. Günlük kiralamalar sektörümüze darbe vuruyor. Özellikle kalabalik aileler günlük kiralamalari seçiyor. Biz otelciler olarak günlük kiralama yapanlarla sartlarimizin esit olmasini istiyoruz. Biz otelciler olarak yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz. Onlarinda ayni yükümlülükleri yerine getirmesini talep ediyoruz” dedi.

Istanbul’da otel doluluklarin beklenildigi seviyede olmadigini söyleyen Aksekili, “Su an Istanbul’da otellerde doluluk orani yüzde 50 civarinda. Gelecek aylarda da doluluk oraninin bu rakamlarda kalacagini öngörüyoruz. Kültür Bakanimizin belirttigi gibi su anda kisi basi günlük harcama 99 dolar civarinda. Bu durum biraz daha böyle devam edecek. Normalde gelen turistler genelde 4 gün konakliyordu simdi ise ortalama 2 gün konakliyorlar. Bu yil genelde agirlikli olarak Orta Dogu ve Avrupa’daki gurbetçi vatandaslarimizin talebi oluyor. Bizim beklentimiz Avrupa’dan daha çok turist çekmekti fakat genel anlamda bu ivmeyi sektör olarak yakalayamadik” seklinde konustu.

ETİKETLER
#turizm
#düzenleme
#sektör
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.