Tgrt Haber

Güvercin Fed altın fiyatlarını yükseltti, yeni ralliler gelecek mi?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, AA
05 May 2023 11:24 - Güncelleme : 05 May 2023 11:32

Ons altın, 2 bin dolar psikolojik sınırının üzerinde seyretmeye devam ederken gram altın dalgalı bir grafik çiziyor. Fed tarafından gelen mesajlarda sıkı para politikalarının sonuna gelindiğine dair algılamalar altın fiyatlarının yükseltti. Analistler altında yeni rallilerin yakın olduğunu ifade ediyor.

ABD Merkez Bankası  Fed​ 3 Mayıs toplantısının ardından 25 baz puanlık artış yaptığını duyurdu. Toplantının bitiminde yayımlanan açıklamalarda güvercin algılandı. Dolar​ baskı altına girerken altın​ yeniden yükselişe geçti. Altının gram fiyatı, güne düşüşle başlamasının ardından 1.280 lira seviyesinde işlem görüyor.

ÇEYREK VE CUMHURİYET ALTINI DA ARTTI

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre, altının gram fiyatı, yeni güne azalışla başlamasının ardından saat 10.20 itibarıyla yüzde 0,39 düşüşle 1.280 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 2.100 lira, Cumhuriyet altını da 8.500 liradan satılıyor. Altının ons fiyatı ise dün 2.050 dolardan kapanış gerçekleştirmesinin ardından şu sıralarda önceki kapanışının yüzde 0,49 altında 2.040 dolardan alıcı buluyor.

ŞAHİN POLİTİKALARIN SONU GELDİ

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) "şahin" politikalarının sonlandıracağına ilişkin öngörülerin güçlendiğini kaydederek, bu durumun tarihi zirvesine yakın seyreden altının ons fiyatında aşağı yönlü baskıları törpülediğini söyledi. ABD'de bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin önemine dikkati çeken analistler, ülkede iş gücü piyasalarının hala çok sıkı olduğunu ve bu durumun Fed'in politika alanını etkilediğini bildirdi.

AVRUPA MERKEZ BANKASINDAN 25 BAZ PUAN ARTIŞ

Analistler, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) dün üç temel politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırdığını hatırlatarak, toplantı sonrası ECB Başkanı Christine Lagarde'ın yaptığı açıklamalarda enflasyonla mücadelede "daha gidecek yolu" olduğunu ve Avro Bölgesi'ndeki enflasyonla mücadele için parasal sıkılaştırmaya "ara vermediğini" aktardı. Bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise Avro Bölgesi'nde perakende satışlar ve ABD'de istihdam raporundaki verilerin takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 2.030 ve 2.020 doların destek, 2.050 ve 2.065 doların direnç konumunda bulunduğunu ifade etti.

BANKACILIK KRİZLERİ FİYATLARI ETKİLEDİ

İntegral Yatırım günlük altın bülteninde şu değerlendirmeleri yaptı: Geçtiğimiz hafta 1970-1980 dolar arasında yatay hareket eden altın fiyatları bankacılık krizi endişelerinin tekrardan tetiklenmesiyle kritik seviye olan 2000 doları aşmıştı. Haftanın ana gündeminde Fed ‘in faiz kararı ve basın toplantısında Powell’ın konuşma tonu altının yön çizmesi açısından olukça önemliydi. Amerika Merkez Bankası (Fed) piyasa beklentisine paralel olarak politika faizini 25 baz puan artırdı. Böylelikle faizi yüzde 5 – 5,25 aralığına yükseltmiş oldu. Fed faiz kararı 11 – 0 oy birliği ile alındı. Böylelikle Fed faiz oranı 16 yılın en yüksek seviyesine gelmiş oldu.

GÜVERCİN KONUŞMALAR PİYASALARI HAREKETLENDİRDİ

Gelecekte daha fazla faiz artışına işaret eden ifade karar metninden çıkarıldı. Başkan Jerome Powell​ veri odaklı olarak karar almaya devam edeceklerini belirtti. Powell’ın güvercin konuşmasının ardından altının ons fiyatı 2080 dolar seviyesine yükseldi. Ancak bu seviyeden gelen kar realizasyonu etkisiyle kalıcılık sağlayamadı. Bu sabah dolar endeksi analizin yazıldığı sırada 101,16 seviyesinden bir miktar geri çekilmesi ile altının ons fiyatı spotta 2050 seviyesinden işlemden geçiyor. Bugün haftanın en önemli ve kritik verisi tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Verinin beklentilerden sapmasına bağlı olarak altın fiyatlarında oynaklık oluşabilir.

Teknik Analiz: Güçlü direnç seviyesi olarak çalışan 2000 seviyesinin üzerinde kalıcı olmasıyla değerli metal yükseliş ivmesini koruyor. Risk iştahının hacimle birlikte yukarı yönlü hareketlenmeye devam etmesi halinde 2060 seviyesine doğru ivmelenme oluşabilir. Olası geri çekilmelerde 2020 seviyesinin altında oluşabilecek fiyatlamalarda ise 2010 ve 2000 seviyelerine doğru satış baskısı oluşabilir.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber, AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...