Tgrt Haber

Hazine'den enflasyon muhasebesi açıklaması: 2024 sonrası vergi matrahlarını etkileyecek

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, Bloomberg HT
25 Ekim 2023 12:34 - Güncelleme : 25 Ekim 2023 12:49
Hazine'den enflasyon muhasebesi açıklaması: 2024 sonrası vergi matrahlarını etkileyecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı’dan bir süredir konuşulan enflasyon muhasebesi ile ilgili açıklama geldi. En son 20 yıl önce uygulanan ve bu yılın sonunda yeniden devreye girmesi planlanan enflasyon muhasebesinin 2024 ve sonrasında vergi matrahını etkilemesi bekleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı​'ndan yapılan açıklamaya göre yıl sonunda uygulanması beklenen enflasyon​ muhasebesi​ hakkında açıklama yaptı. 

VERGİ MATRAHLARINI ETKİLEYECEK

Bakanlık, bilançolarda bu yıl sonunda devreye girmesi planlanan enflasyon muhasebesi sonucu oluşan kâr ya da zararın 2024 ve sonrasında vergi matrahını etkileyeceğini belirtti. Bu dönemde enflasyon düzeltmesinin sektörler ve şirketlerde vergi matrahını artırıcı veya azaltıcı etkisi olabileceğini ifade etti.

2024-2026 YILLARI ÖNEMLİ

Konuyla ilgili Reuters'ın sorularını yanıtlayan Hazine, "Orta vadeli programda öngörülen enflasyon tahminleri dikkate alındığında, enflasyon düzeltmesinin 2024 ila 2026 yıllarında yapılacağı sonucu ortaya çıkmaktadır. 2027 yılından itibaren ise gerekli şartların oluşmayacağı ve düzeltme yapılmayacağı tahmin edilmektedir" dedi.

ENFLASYON MUHASABESİ NEDEN UYGULANIR?

Bloomberg HT’de yer alan habere göre, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde paranın satın alma gücündeki değişimler nedeniyle bilançoların parasal olmayan kalemleri gerçek değerlerini yansıtmazlar. Duran varlıklar, stoklar gibi kalemler elde edilme değerleriyle bilançoya girerler ve sonraki dönemlerde de o değerle bilançoda yer alırlar. Ancak yüksek enflasyon nedeniyle bu kalemlerin rayiç değeri artmıştır ve bilançodaki değer gerçeği yansıtmaz.

Hazine'den enflasyon muhasebesi açıklaması: 2024 sonrası vergi matrahlarını etkileyecek

Bu da bilançoların şirketlerin gerçek durumunu göstermemesine yol açar. Enflasyon muhasebesi ile bu kalemler gerçek değerlerine getirilerek şirketin durumunun daha sağlıklı şekilde görülmesi sağlanır. Enflasyon muhasebesi düzenlemesine tam mükellefiyete tabi ve bilanço​ esasına göre defter tutan kollektif, adi komandit ve adi şirketler de dâhil olmak üzere; gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tabi olacak. Fonksiyonel para birimi Türk Lirası dışında başka bir para birimi olan yani muhasebe kayıtlarını dolar, euro gibi başka para birimleriyle tutan şirketler enflasyon muhasebesi kapsamında olmayacak.

Kaynak: TGRT Haber, Bloomberg HT

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...