Tgrt Haber

Hükümet düğmeye bastı, Merkez hesapları değiştirdi: Memur emekli maaşları sil baştan

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
16 Aralık 2023 10:47 - Güncelleme : 16 Aralık 2023 11:20
Hükümet düğmeye bastı, Merkez hesapları değiştirdi: Memur emekli maaşları sil baştan

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve hükümetin zirvesinden gelen açıklama zam bekleyen milyonlarca emekli ve memuru heyecanlandırdı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur maaşları altı aylık enflasyon farkına göre belli olacak. Merkez Bankası Piyasa Katılımcılar Anketi’nde enflasyon beklentisi düşerken maaşlara nasıl yansıyacağı merak edilmeye başlandı. En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun enflasyon​ verilerini açıklamasıyla beraber memur ve emeklinin refah payı hariç ne kadar zam alacağı ortaya çıktı. Merkez Bankası yıl sonu için enflasyon tahminini aşağı yönlü revize ederken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz​ milyonların ilgilendiren açıklamalar yaptı.

ENFLASYON TAHMİNİNİ DEĞİŞTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası perşembe günü Piyasa Katılımcıları Anketini yayımladı. Emekli ve memur maaşlarında en büyük belirleyici olan enflasyon tahminleri düştü. Piyasa Katılımcılar Anketi’nde yer alan verilere göre, katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 67,23 iken, bu anket döneminde yüzde 65,39 oldu.

5 AYLIK ENFLASYON FARKI BELLİ OLDU

Haziran ayında TÜFE​ yüzde 3,92 oranında arttı. Temmuzda %9,49, Ağustos’ta yüzde 9,09, eylül ayında bir önceki aya göre %4,75, ekim ayında bir önceki aya göre %3,48, kasımda %3,28, şeklinde artış gösterdi. Böylelikle 5 aylık enflasyon farkı da yüzde 33,66 oldu. 

Bu oran memurlar için olduğu gibi SSK ve Bağ-Kur emeklilerini de etkileyecek. Yine 5 aylık memur enflasyon farkı yüzde 26,09 olarak hesaplandı. Uzmanlara göre; yüzde 15’lik toplu sözleşme zammı ile birlikte yılbaşında kümülatif zam yüzde 49.36’ya ulaşacak.

Hükümet düğmeye bastı, Merkez hesapları değiştirdi: Memur emekli maaşları sil baştan

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI​ NE KADAR OLACAK?

Piyasa Katılımcıları Anketinde yer alan veriler göz önünde bulundurulduğunda altı aylık enflasyon yüzde 38.09 oluyor. Beklentilere paralel olarak yıl sonunda enflasyon yüzde 65 olursa SSK ve Bağ-Kur emeklisini de etkileyen 6 aylık zam farkı 37.76 olacak. Böylelikle en düşük memur emeklisi maaşının 14795 TL’ye çıkması bekleniyor.

Emekli maaşlarına yönelik kök aylık sorununa da bir çözüm getirilmesi masada. Emekli maaşlarına yapılması beklenen refah payı hariç enflasyon zammıyla kök aylıklar en düşük emekli maaşının altında kalacak. Böyle olması halinde kök aylıkların en düşük emekli maaşı seviyesine çıkarılması bekleniyor. 

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI​ NE KADAR OLUR?

Şu an bekar bir memurun aldığı 20 bin 377 liralık maaş anketteki yüzde 65 oranının gerçekleşmesi halinde 30 bin 526 TL’ye kadar çıkacak.

YILMAZ ZAM ORANI VERDİ

Öte yandan Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz zam oranları ile ilgili katıldığı televizyon programından önemli değerlendirmeler yaptı. Yılmaz “İmkanlarımızı zorlayarak emeklilerimizin yanında olacağız. Memur emeklisiyle ilgili toplu sözleşme gereği alacakları bir fark ve enflasyon farkı var.

Memur ve memur  emeklisi için yüzde 50 civarında bir artış olacak. İşçi emeklileri daha farklı şartlara tabi. Farklı emekli kesimleri arasındaki dengeyi koruyucu ve özellikle daha düşük alanları gözetici bir yaklaşım sergileyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Osman17 Aralık 2023 01:38

Bir saniyesine bile hakim olamadığınız, hükmedemediğiniz bir hayat için bu kadar fırıldak olmanın anlamı yok (Muhsin YAZICIOĞLU). Sözlerini tutmayanlar bu cümlede kendilerini arasınlar.

Sonraki Haber Yükleniyor...