Tgrt Haber

Milyonlar 18 Aralık'a kilitlendi, asgari ücret ne kadar olacak? Uzman isim kritik veriye dikkat çekti

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
13 Aralık 2023 15:51 - Güncelleme : 13 Aralık 2023 16:39
Milyonlar 18 Aralık'a kilitlendi, asgari ücret ne kadar olacak?  Uzman isim kritik veriye dikkat çekti

Asgari ücrette pazarlık maratonu 11 Aralık’ta işçi, işveren ve hükümet yetkililerinin bir araya gelmesiyle başladı. 2024 yılında asgari ücrete uygulanacak zam oranının belirlenmesi için ikinci toplantı 18 Aralık’ta yapılacak. Uzmanlar asgari ücretin 18 bin liraya kadar çıkabileceğini ifade ediyor. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin pazartesi günü yapılacak toplantı için “Beklentilerin dile getirileceği bir toplantı olma ihtimali kuvvetli muhtemel” dedi.

Doğrudan 7 milyon dolaylı olarak tüm çalışanları ilgilendiren asgari ücrete ilişkin ilk toplantı TÜRK-İŞ​ ve TİSK​ yetkilerinin bir araya gelmesiyle başladı. İlk toplantıda rakam konuşulmadı. Gözler 18 Aralık’ta yapılacak ikinci toplantıya çevrildi. Uzman isimler sadece enflasyon oranlarıyla beraber en düşük rakamın 15 bin 250 olabileceğini ifade etti. İkinci toplantıda asgari ücret​ tekliflerinin dillendirilmesi bekleniyor.

BAKAN IŞIKHAN’DAN İSTİHDAM VURGUSU

Komisyonun ilk toplantısının açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan​, "2024 Yılı Asgari Ücret miktarının, sosyal diyalog ve istişare yoluyla ekonomimizi büyütecek, çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız. Bu süreçte temel hedefimiz, hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerimizin mutabakatıyla asgari ücreti tespit etmektir." ifadelerini kullandı.

EN DÜŞÜK VE YÜKSEK RAKAMLAR HESAPLANDI

TGRT Haber ekranlarına katılan SGK Uzmanı İsa Karakaş​ asgari ücret zam senaryolarını hesapladı. Karakaş “5 aylık enflasyon verisi net olarak elimizde 5 aylık enflasyona göre ele aldığımız zaman 15.250 TL. Yani bugün itibariyle Asgari ücret Tespit Komisyonu olmasa bile bugün itibariyle ne kadarmış? 15.250 TL” dedi.

Milyonlar 18 Aralık'a kilitlendi, asgari ücret ne kadar olacak?  Uzman isim kritik veriye dikkat çekti

Asgari ücrete yönelik açıklamalarına devam eden İsa Karakaş şunları kaydetti: Bizim hesaplarımıza göre 17 bin ile 18 bin bandı arasında asgari ücretin açıklanmasını bekliyoruz. Bugün itibariyle sadece enflasyon farkını baz alırsak herhangi bir refah payı olmasa bile asgari ücret 15 bin 250 TL.  Yılsonu OVP ve Merkez Bankası'nın açıkladığı enflasyon farkı göz önünde bulundurduğumuz zaman yüzde 38'lik zamla 15 bin 735, yüzde 50 zamla 17 bin 104 TL, yüzde 55 ile 17 bin 675 TL, yüzde 60 zam yapılması halinde 18 bin 245 TL olacak.

TARAFLARIN MEMNUNİYETİ ÖNEMLİ

TRT Haber’de yer alan habere göre, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, TRT Haber'de yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti; Bakan bey özellikle sosyal diyalog vurgusu yaptı. Orada yapılacak çalışmanın tarafların memnuniyetiyle sonuçlanması noktasında bir anlayışla sürecin yürütüleceğini ifade etti. İlk toplantıda öne çıkan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi tarafının 4 üyesinin farklı iş kollarında asgari ücretle çalışan işçiler olması öne çıkan en önemli farklılıktı.

BEKLENTİLER DİLE GETİRİLECEK

Beklentilerin dile getirileceği bir toplantı olma ihtimali kuvvetli muhtemel. Özellikle masada TÜİK'in geçinme endeksleri oluyor bu endeksler paylaşılacaktır. 4 kişilik bir ailenin açlık ve yoksulluk sınırı gibi veriler de masada olacaktır. O gün artık rakamların gündeme getirileceği gün olma ihtimali yüksek.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...