Tgrt Haber

İkinci randevuya saatler kaldı: Asgari ücrette ilk teklif kaç lira olacak?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
18 Aralık 2023 09:09 - Güncelleme : 18 Aralık 2023 09:18
İkinci randevuya saatler kaldı: Asgari ücrette ilk teklif kaç lira olacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün işçi, işveren veren ve hükümet temsilcilerinin katılımıyla ikinci kez bir araya gelecek. Görüşmelerde Çalışma Bakanlığı’nın verileri ve geçim endekslerine yönelik raporlar masaya gelecek. Milyonların merakla beklediği ilk rakamın TİSK tarafından teklif edilmesi bekleniyor.

Doğrudan 7 milyon dolaylı olarak tüm çalışanların maaşlarını ilgilendiren asgari ücret​ zammında süreç devam ediyor. 11 Aralık’ta gerçekleştirilen ilk toplantının ardından sıra bugün yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmelerine geldi. Hükümet yetkilileri tarafından bu yıl tek zammın yapılacağı komisyon toplantısında ilk teklifin TİSK’ten gelmesi bekleniyor. 

ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU NE ZAMAN TOPLANACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bugün saat 13:30’da bir araya gelmesi bekleniyor. Görüşmelere İşçi​, işveren ve hükümet yetkililerinden oluşan 15 kişilik ekip katılacak.

TÜİK​ VERİLERİ MASADA YER ALACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan komisyonun ilk toplantısında "Asgari ücretin ekonomimizi büyütecek, çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız” ifadelerini kullandı. 

İkinci görüşmelerde TÜİK verilerinin masada olması bekleniyor. Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin ekonomik veri ve raporları komisyonla paylaşacak. Raporlar üzerinden yapılan değerlendirmelerin ardında tekliflerin gündeme geleceği ifade ediliyor. 

İkinci randevuya saatler kaldı: Asgari ücrette ilk teklif kaç lira olacak?

ASGARİ ÜCRET İÇİN HANGİ ZAM ARALIĞI BEKLENİYOR?

Asgari ücret mevcut durumda 11 bin 402 lira olarak uygulanıyor. Yeni zam oranının 31 Aralık’a kadar belirlenmesi ve Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor. 

Yeni zam oranı​ için beklentiler şu şekilde:

Yüzde 35’lik zamda asgari ücret 15 bin 392 lira
Yüzde 40’lık zamda 15 bin 962 lira
Yüzde 45’lik zamda 16 bin 532 lira
Yüzde 50’lik zamda 17 bin 103 lira
Yüzde 55’lik zamda ise 17 bin 673 lira olacak.

İŞÇİ VE İŞVEREN TARAFI NE İSTİYOR?

Yeni zam oranı için ilk teklif işveren tarafını temsil eden TİSK​'ten gelecek. TİSK'ın 15.000-15.5000 TL bandında pazarlığa başlayacağı ifade ediliyor. TİSK’in Merkez Bankası'nın yüzde 36'lık 2024 yılı için beklediği enflasyon tahminine göre 15.500 TL civarında bir teklif sunması bekleniyor. TÜRK-İş'in ise sık sık üzerinde durduğu özellikle bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyetini ve gıda enflasyonunu gündeme getirmesi bekleniyor.  TÜRK-İş Kasım ayı Araştırma sonuçlarına göre; bekar bir çalışanın yaşama maliyeti 18.239,8 TL'ye yükselirken, 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tutarı da asgari 14.025 TL'ye yükseldi.

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...