Tgrt Haber

Asgari ücret pazarlığında 3 kritik rakam! Uzman isim 'Şimdiden üstünü çizdik' dedi, son tahminini açıkladı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
16 Aralık 2023 16:09 - Güncelleme : 20 Aralık 2023 11:46

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 11 Aralık pazartesi günü ilk toplantısını gerçekleştirdi. İşçi ve işveren tarafı herhangi bir rakam telaffuz etmedi. İkinci toplantıda maaş zammı için tarafların teklif vermesi bekleniyor. SGK Uzmanı Emin Yılmaz, asgari ücret zammına yönelik açıklamasında “%40 ila %50 arasında 3 rakam içerisinde gerçekleşeceğini şimdiden söylemek mümkün olabilir. Rakamsal ifadeyle telaffuz edersek 16 bin lirayla 17 bin 103 TL arasında değerlendirilmesi mümkün gözüküyor” dedi.

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücret​ rakamıyla ilgili süreç devam ediyor.İlk toplantı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirildi. İkinci toplantı ise 18 Aralık pazartesi günü yapılacak. SGK Uzmanı Emin Yılmaz, TGRT Haber ekranlarında asgari ücret zammına yönelik beklentileri sıraladı.

SOSYAL DİYALOG VURGUSU

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 11 Aralık’ta yapılan ilk toplantısının ardından sürece yönelik takvim oluşturulDU. Sosyal diyalog vurgusunun öne çıktığı ilk toplantıda işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 5 kişilik heyetler yer aldı.

Komisyonun ilk toplantısının açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan​, çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceği söylemini yineledi. Bakan Işıkhan, "2024 yılı asgari ücret miktarının, sosyal diyalog ve istişare yoluyla ekonomimizi büyütecek, çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız. Bu süreçte temel hedefimiz, hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerimizin mutabakatıyla asgari ücreti tespit etmektir" ifadelerini kullanDI.

ALIM GÜCÜ VERİLERİ MASADA OLACAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısı ise 18 Aralık Pazartesi günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde başlayacak. Komisyonda işçi tarafını temsilen 5 kişilik heyete TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işveren tarafını temsilen 5 kişilik heyete TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, 5 kişilik hükümet heyetinde Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş başkanlık edecek. 

Asgari ücret pazarlığında 3 kritik rakam!  Uzman isim 'Şimdiden üstünü çizdik' dedi, son tahminini açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin enflasyon​, alım gücü ve istihdam başta olmak üzere ekonomik veri ve raporları sunması beklenen toplantıda, taraflar ara zam rakamına dair pazarlık yürütecek.

İKİNCİ TOPLANTIDA RAKAMLAR KONUŞULACAK

Emin Yılmaz şunları kaydetti: Asgari ücretin ayın 25 ile 31 arasında açıklanacağını tahmin ediyoruz. Asgari ücretle ilgili ilk toplantıda rakamlar, pazarlık payları verilmemişti ama ikinci toplantıdan itibaren rakamlar konuşulmaya başlayacak. Peki ne olabilir bununla ilgili? Burada enflasyon verisi çok ehemmiyet arz ediyor. Başlangıç noktasında buradaki enflasyonun belirleyeceğini ben tahmin ediyorum

ENFLASYON FARKI YÜZDE 33.64

Enflasyona baktığımız zaman 2023 yılı içerisinde ocak ile haziran ayı arasında %19. 77’lik bir enflasyon vardı, o zaman Ocak ayına gelirken 8.506 TL’den 11.402 liraya temmuzda zamlandı. Zam oranında %34 yani enflasyonun da üzerinde bir zam yapıldığını görüyoruz. Peki, temmuz Aralık ayı arasında ne olacak? Bununla ilgili enflasyon verisinde 11. aya kadar olan Temmuz, Kasım ayı itibariyle enflasyon oranı %33. 64 şeklinde açıklandı. 

SADECE ENFLASYON VERİSİYLE 15 BİN 237 LİRA

Bu veriler ışığında baktığımız zaman sadece enflasyon verisi değil tabii ki ama enflasyon verisi üzerine hesapladığımız zaman 15.237 liraya yüzde 33’lük bir zamla aralık ayı hariç. Aralığı tahmin edebilir miyiz? Evet, tahmin edebiliriz, o da dün Merkez Bankası, Piyasa Katılımcıları Anketi açıklandı. Orada da aralık enflasyon verisinİ 3.26 üzerinden tahmin edildi. Bu veriler ışığında yıl sonu ne olacak? 

Asgari ücret pazarlığında 3 kritik rakam!  Uzman isim 'Şimdiden üstünü çizdik' dedi, son tahminini açıkladı

2 FARKLI SENARYO VAR

Masadan hangi rakam çıkacak? Burada 2 tahmin üzerinden değerlendirilebilir. Enflasyon verisi Orta Vadeli Programda dün de Sayın Cevdet Yılmaz açıkladı, %65 yıllık tahminin tuttuğunu görüyoruz. Keza yine dünkü anket doğrultusunda da buradaki verinin %65. 37 civarında olduğunu şimdiden söylemek mümkün. Veriler birbirlerini çok yakın. 

Bunun üzerinden bazı tahminlerimiz şöyle olabilir, sahadaki Uzman arkadaşlarımız %35’ten başlayarak %55’e kadar bazı rakamlar telaffuz ediyor. %35 olduğu takdirde 15.393 TL, buradaki %35’ı ben de tahmin etmiyorum.

PAZARLIK 3 RAKAM ÜZERİNDE GERÇEKLEŞECEK

Çünkü enflasyon verisi %38 olduğundan kaynaklı ve bununla ilgili hem Sayın Cumhurbaşkanı, hem Sayın Bakanlar hep enflasyona ezdirilmemesi ile ilgili söylemleri ön plana çıktığı için %35’ı şimdiden çizebiliriz? %40 üzerinden başlanacağını şimdiden konuşmak mümkün.

%40 olduğu zaman da 15.963 TL, %45 olduğu zaman 16.533 TL, %50 olduğu takdirde de 17.103 TL, son olarak da %55 de 17.673 TL. Yani buradaki tahmin %40 ila %50 arasında 3 rakam içerisinde gerçekleşeceğini şimdiden söylemek mümkün olabilir. Rakamsal ifadeyle telaffuz edersek 16.000 lirayla 17.103 arasında değerlendirilmesi mümkün gözüküyor. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...