Tgrt Haber

İkinci yarı başladı, yatırımcı yön arıyor! Uzman isimlerden rekor altın, dolar ve borsa tahmini

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Dünya Gazetesi
12 Temmuz 2023 09:02 - Güncelleme : 12 Temmuz 2023 09:20
İkinci yarı başladı, yatırımcı yön arıyor! Uzman isimlerden rekor altın, dolar ve borsa tahmini

Altın, dolar ve borsa 2023 yılının başından itibaren dalgalı bir seyir izlemekle beraber yukarı yönlü hareketlerine devam etti. Yılın ilk çeyreğinde seçim belirsizliği ve depremlerle olumsuz havanın hâkim olduğu piyasalarda olumlu rüzgarlar esiyor. Yatırımcılara yol gösteren uzman isimler borsa ve altında rekorların gelebileceğini ifade ederken dolar tarafında daha stabil bir seyir öngörüyor.

Depremler, faiz kararları ve seçimle beraber yurt içi piyasalar yılın ilk yarısında sert dalgalanmaların ortasında kaldı. Borsa​ bu yıl en çok kazandıran yatırım olurken altın​, yılbaşından bu yana yüzde 48 kazandırdı. Dolar​ kuru ise faiz kararı​ sonrası 26 liranın üzerinde seyrediyor. Gedik Yatırım–Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, Altın ve para piyasaları uzmanı Şirin Sarı ve Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk tek tek piyasaları değerlendirdi.

BORSADA HEDEF 7.062 PUAN

Dünya Gazetesi’nden Birol Borkuzt’un haberine göre, Gedik Yatırım–Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ borsanın gelecekteki görünümüne ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti: 

Haziran ayının ortası itibariyle endekste pozitif görünüm izlenirken, son günlerde rekor üzerine rekor seviyeler test ediliyor. Bu yılın ilk altı ayı için riskler karşısında çok sınırlı bir yükseliş sağlayan borsanın, yılın kalanında birçok belirsizliğin ortadan kalkmasıyla rahatlaması bekleniyor.

Araştırma birimimizin yayınladığı son strateji raporunda, otomotiv, enerji, holding giyim tekstil, gıda-perakende, demir-çelik ve banka hisselerinden oluşan bir model portföy hazırladılar. Borsadaki yeni zirvelerin test edilebileceğine yönelik beklentiler güçlenirken, Araştırma birimi yıl sonu için BIST100 endeks hedef fiyatını 7062 puan olarak yukarı yönlü revize etti.

DOLARDA STABİL KALMA ÇABASI SÜRÜYOR

“Yılın ikinci yarısında doların daha serbest olduğunu söyleyebiliriz. Döviz hesaplarının TL'ye dönmesi adına atılan adımlar var” ifadelerini kullanan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı şunları kaydetti:  Yılın ikinci yarısında doların daha serbest olduğunu söyleyebiliriz. Döviz hesaplarının TL'ye dönmesi adına atılan adımlar var.

Merkez Bankası, mali disiplin, düşük enflasyon ve fiyat istikrarında kararlı. Faizlerin artmasıyla döviz hesaplarında çözülme hızlanabilir. Özellikle KKM'de hem mevduat faizi getirisi elde ederken hem de doların yükselişiyle aradaki kur farkını garanti edebiliyorsanız alternatifsiz bir yatırım aracı bulmuşsunuzdur demektir.

Piyasanın dolar yükseliş beklentisinin törpülendiği an satışlar hızlanacaktır. 26 seviyelerinde stabil kalmaya çalışan bir dolar/TL paritesi görüyoruz. Yukarıda 27-28 TL aralığı güçlü bir direnç bölgesi, düşüşlerde ise 23- 24 TL bandı destek bölgesi olarak takip edilecek.

PİYASALARDA SON DURUM

ALTINDA 2.000 TL BEKLENTİSİ DEVAM EDİYOR

Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altın için yaptığı tahminde şunları kaydetti:  Fed’in faiz artırımları sonlandıktan sonra yıl sonu itibarıyla ons altının 2.150-2.350 dolar bandına geleceğini düşünüyorum. İçeride ise ücretlere yapılan zamlardan sonra vergi kalemlerine getirilen zamlar enflasyonu daha da artıracaktır. Vatandaşın yıl sonunda yüzde 60’ı geçmesi beklenen enflasyondan parasının değerini korumak için altını tercih edeceğini düşünüyorum.

Şu anda 1625 TL olan gram altın fiyatının önümüzdeki günlerde 1.650 TL seviyesini yıl sonuna doğru da kademeli olarak 1.900-2.000 TL seviyeleri görebileceği kanaatindeyim. KKM’nin yıl sonuna doğru sona erdirilmesini ve buradan çıkacak paranın altında değerlendirilmesini bekliyoruz.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

GÜNCEL BORSA FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: Dünya Gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...