
Uluslararası Para Fonuna (IMF) üye ülkelerin, yıl sonuna kadar fonun kredi kaynaklarında "anlamlı bir artış" yapılması konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi.
IMF Baskani Kristalina Georgieva ile Uluslararasi Para ve Finans Komitesine (IMFC) baskanlik eden Ispanya Ekonomi ve Dijitallesme Bakani Nadia Calvino, Fas'in Marakes kentindeki IMF-Dünya Bankasi Yillik Toplantilari kapsaminda basin toplantisi düzenledi. Görüsmelerin ardindan üyeler arasinda IMF'de kotalarin artirilmasi yoluyla finansman seviyelerinin yükseltilmesine iliskin temel olarak anlasmaya varildigi bildirildi.
Kota artisinin kosullarina iliskin bilgi vermeyen Calvino, söz konusu artisin IMF'nin küresel finansal istikrari korumasini saglayacagini vurguladi. IMF'yi harekete geçmesi için finansal açidan güçlü kilacak IMF Baskani Kristalina Georgieva da Israil-Filistin çatismasinin küresel ekonomi için bir baska belirsizlik kaynagi oldugunu belirterek, çatismanin küresel ekonomi üzerindeki etkisini ölçmek için henüz çok erken oldugunu söyledi.
Kotalarin artirilmasindan sonra IMF'nin üyelerinin oy haklarinin degistirilmesinin "bir sonraki adim" olmasi konusunda anlastiklarini bildiren Georgieva, bunun için net bir plan olmasi konusunda mutabik kalindigini aktardi. Georgieva, kota artiriminin, Kovid-19 salgini gibi "baska bir ekonomik sokla karsi karsiya kalinmasi durumunda IMF'yi harekete geçmesi için finansal açidan güçlü kilacagini" vurguladi.
IMF Baskani Kristalina Georgieva, yazili açiklamasinda ise Yoksullugu Azaltma ve Büyüme Vakif Fonunun (PRGT) 3 milyar dolar artirilmasi hedefine ulasildigini bildirdi.
Düsük gelirli ülkelerin imtiyazli kosullarda kullandiklari PRGT kredilerinin, Kovid-19 salginindan beri bes kat artarak 30 milyar dolara çiktigini belirten Georgieva, yaklasik 30 ülkenin kredileri kullandigini ifade etti.
Ülke ekonomisinin büyüklügüne göre ayarlanan IMF kotalari, bir ülkenin IMF'ye ne kadar fon saglamasi gerektigini, oy gücünü ve alabilecegi azami kredi miktarini belirliyor.
Ekonomileri Batili gelismis ülkelere göre önemli ölçüde daha hizli büyüyen Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkeler, artan ekonomik agirliklarini yansitacak sekilde uzun süredir kotalarin yeniden ayarlanmasi konusunda çagri yapiyordu.
ABD yaklasik yüzde 17,43 ile IMF kotalarinin en büyük payina sahip bulunurken, küresel ekonomik üretimin yaklasik yüzde 18'i olusturan Çin'in payinin yalnizca yüzde 6,40 olmasi dikkati çekiyordu. Kota artisinda anlasma saglanmasiyla IMF üyelerinin ekonomik agirligini daha iyi yansitacak sekilde gelecekte oy haklarinin da güncellenmesi bekleniyor.